Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folke Hansjons död

Kulturpersonligheten Folke Hansjons, Stenuddsvägen, Mora avled i onsdags, 84 år gammal, närmast sörjd av hustrun Greta och tre döttrar med familjer.

Annons

Folke Hansjons föddes i Färnäs, där han var klasskamrat i byskolan med sin blivande hustru Greta. De följdes åt till realskolan och utbildade sig båda till folkskollärare, Folke i Karlstad och Greta i Falun.

Som nybliven lärare flyttade paret till Evertsberg, där Folke fick en tjänst i skolan, som då höll till på kapelltomten och Greta tjänstgjorde i Älvdalen. En ny byskola byggdes i Evertsberg och paret Hansjons var de första att flytta in i lärarbostaden. Efter fem år i Evertsberg gick flyttlasset till Rättvik 1957 och lärartjänster där. Under åren i Rättvik sjöng Folke i kyrkokören.

Sedan valde Folke att studera vidare till yrkesvalslärare och fick tjänst vid Strandens skola i Mora, innan han arbetade en tid inom Arbetsförmedlingen i Mora som konsult. Efter en sejour i Stockholm, först inom AMS, Arbetsmarknadsstyrelsen och Statens Personalnämnd, tyckte Hansjons att det var dags att flytta till Dalarna igen och arbetade som skolsekreterare inom Landstinget i Falun och senare vid Vuxenutbildningsnämnden. I Falun fick han 1998 en utmärkelse av Landstingets bildningsförbund. I cirka 40 år var han ordförande i Mora Folkhögskolas elevförbund och var även drivande i uppbyggnaden av Släktforskarnas hus i Leksand.

För sju år sedan flyttade paret Hansjons till Mora, där Folke in i det sista var aktiv inom olika kulturområden, bland annat i Färnäs by och dess arkiv, som ledare för byavandringar, och handledare för de ungdomar som dokumenterar samtliga 200 gamla härbren i byn. Folke har också medverkat i böcker, bland annat den egna Mats Ersson Normans dagboksanteckningar.

Annons