Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folke Hansjons död

Kulturpersonligheten Folke Hansjons, Stenuddsvägen, Mora avled i onsdags, 84 år gammal, närmast sörjd av hustrun Greta och tre döttrar med familjer.

Folke Hansjons föddes i Färnäs, där han var klasskamrat i byskolan med sin blivande hustru Greta. De följdes åt till realskolan och utbildade sig båda till folkskollärare, Folke i Karlstad och Greta i Falun.

Som nybliven lärare flyttade paret till Evertsberg, där Folke fick en tjänst i skolan, som då höll till på kapelltomten och Greta tjänstgjorde i Älvdalen. En ny byskola byggdes i Evertsberg och paret Hansjons var de första att flytta in i lärarbostaden. Efter fem år i Evertsberg gick flyttlasset till Rättvik 1957 och lärartjänster där. Under åren i Rättvik sjöng Folke i kyrkokören.

Sedan valde Folke att studera vidare till yrkesvalslärare och fick tjänst vid Strandens skola i Mora, innan han arbetade en tid inom Arbetsförmedlingen i Mora som konsult. Efter en sejour i Stockholm, först inom AMS, Arbetsmarknadsstyrelsen och Statens Personalnämnd, tyckte Hansjons att det var dags att flytta till Dalarna igen och arbetade som skolsekreterare inom Landstinget i Falun och senare vid Vuxenutbildningsnämnden. I Falun fick han 1998 en utmärkelse av Landstingets bildningsförbund. I cirka 40 år var han ordförande i Mora Folkhögskolas elevförbund och var även drivande i uppbyggnaden av Släktforskarnas hus i Leksand.

För sju år sedan flyttade paret Hansjons till Mora, där Folke in i det sista var aktiv inom olika kulturområden, bland annat i Färnäs by och dess arkiv, som ledare för byavandringar, och handledare för de ungdomar som dokumenterar samtliga 200 gamla härbren i byn. Folke har också medverkat i böcker, bland annat den egna Mats Ersson Normans dagboksanteckningar.