Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkbildning före folkfest

Annons

Nej, jag tippade inte rätt i år heller.

Nu är inte det något avvikande i sig att lyfta fram. Det har faktiskt aldrig hänt att jag tippat rätt.

Det har däremot hänt att jag inte haft en aning om vem författaren är som den ständige sekreteraren läser upp namnet på.

Jag hörde till exempel inte till dem som utropade äntligen när kinesen Gao Xingjian tog hem priset år 2000. Jag visste inte vem Orhan Pamuk var heller kan jag erkänna.

Det visste min mamma. Hon är en av två personer utrustade med Nobelprisradar som jag känner till. Den andra är Dorotea Bromberg, förläggaren som gett ut fyra Nobelpristagare i litteratur på sitt lilla förlag. (Träffa Dorotea när hon håller i Bokens afton i Ludvika 13 november).

Mamma Marianne har, till det lokala bibliotekets frustration, lyckats låna hem både Orhan Pamuk (2006) och Herta Müller (2009) veckan innan Nobelpriset i litteratur skulle tillkännages respektive år. Med resultatet att biblioteket inte kunde stoltsera med någon fyllig samling av författarna i den obligatoriska Nobelskyltningen.

Jag har inte samma kvalitet på min radar.

Förra året hade jag en rimlig chans att pricka in vinnaren. Tranströmer. Utnämningen satte igång en folklig yra i alla fall här i Sverige. De flesta hade läst och hade en uppfattning om pristagaren.

"Men så kan vi väl inte ha det", kan jag tänka mig att ledamöterna i akademien resonerade.

Nobelprisförfarandet tar inte hänsyn till topplistor (sluta hoppas på Bob Dylan och Joyce Carol Oates).

Nobelprisutnämningen ska inte utlösa folkfest, den ska folkbilda.

I år är ordningen återställd.

Kinesiske Mo Yan heter pristagaren.

Har du liksom jag bara en vag uppfattning om hans författarskap, ring min mamma, eller läs här intill och låt dig folkbildas.

Och skäms inte. Historieskrivningen har visat att nobelpriskommitténs finger i luften inte är särskilt känsligt. Tolstoj, Tjechov, Ibsen och Joyce fick aldrig några Nobelpris.