Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkan ska bli dalacentrum för fotoutställningar – "Viktigt att lyfta fotografering som konstform"

Peter Engman vill lyfta fotograferandet som konstform.
Därför vill han göra Folkets hus i Säter till ett dalacentrum för fotoutställningar.
– Utställningsyta är jättebra här, säger han.

Ladda ner den nya DT-appen i Appstore för Iphone eller här i Google play om du har en telefon med Android.

I december tjuvstartade fotoutställningarna på Folkets hus då "Wild Dalarna" ställde ut naturbilder.

– Det är ett gäng naturfotografer från Dalarna som ställde ut. Det kom väldigt mycket folk på vernissagen och tittade, berättar fotografen Peter Engman, bosatt i Säter.

Nu vill han försöka skapa ett dalacentrum för fotoutställningar i Folkets hus i säter.

– Jag vill prova att få i gång något. Om man vill se fotografier så får man resa till Stockholm och Fotografiska Museet. Det vore kul att kunna erbjuda det även här i Dalarna, genom att bjuda in fotografer som ställer ut. Vi har många duktiga fotografer i Dalarna, säger Peter Engman.

För närvarande är det Christer Sjöbergs utställning "Tidlösa landskap" som hänger i Folkets hus lokaler. Den utställningen pågår fram till den 12 februari och därefter kommer Peter Engman själv att ställa ut, tillsammans med Erika Ahlberg och Magnus Höög har han utställningen "Tre i naturen".

– Det är inte helt klart vilka som kommer efter oss sedan. Men det brukar inte vara så svårt att få folk att ställa ut. Det känns roligt med detta. Det är många fotografer tycker att det är kul att vi gör detta och som vill vara med och ställa ut. Det finns ju inget centrum för fotoutställningar i Dalarna här i Dalarna, säger Peter Engman.

Han drar paralleller till den sommarutställning som han drog i gång i Säterdalen för några år sedan och som har vuxit mycket sedan dess.

– Den började i väldigt liten skala och det kanske kan bli något liknande här på Folkan framöver. Vi behöver lyfta fram fotografierna som konstform och därför är det viktigt att vi kan bygga upp fotoutställningar här på Folkan. Det finns en jättebra utställningsyta här i lokalen. Efter utbyggnationen kan det bli ännu bättre ytor att ställa ut på, säger Peter Engman.

LÄS ÄVEN: Ny bildkonst i Säterdalen.

Fördelen med serveringen och biosalongen, där det kan hållas föreläsningar, är också något positivt, anser Peter Engman.

– Det går att göra mycket i lokalerna. Jag hoppas att folk får upp ögonen för detta. Folkan är nästan alltid öppen också, man har nästan alltid tid och möjlighet att komma hit och titta på fotografierna. Jag själv har många kontakter och försöker att boka in nya utställare hit till Folkan. Sedan håller jag i vernissagerna och så, man lägger ner mycket tid på detta, säger han.

Har intresset för fotografering ökat, med tanke på att väldigt många bär en kamera på sig dagligen i sin smartphone?

– Ja, intresset för att fotografera är stort, det märker man ju. Nästan alla har ju en kamera i sin telefon. Det är viktigt att konstarten fotografering får ta lite mer plats i samhället, säger Peter Engman.

Läs fler nyheter från Säters kommun.