Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkan har fyllts av konst

Folkets Hus är för närvarande fullt av konstverk. 22 konstnärer från Dalarna ställer ut sina verk i en utställning som är en del i Folkets Hus och Parkers satsning på konst.
– Vi försöker sätta Säter på kartan när det gäller konst, säger Folkets Hus-föreståndaren Mattias Ställ.

På tisdagen bjöd riksorganisationen Folkets Hus och Parker, Bygdegårdarnas Riksförbund och riksföreningen Våra Gårdar in till vernissage av en konstutställning i Säters Folkets Hus.

– Vi bjöd in 30 konstnärer till utställningen, och 22 ställer ut här i dag. De har fått ställa ut tre verk var och vi har köpt in totalt 18 konstverk som vi kommer att sätta upp i våra lokaler över hela landet. Vi vill köpa in konst och det blir möjligt tack vare konstanslaget som vi får från Kulturrådet, berättar Paula Hoffmann, konstansvarig inom Folkets Hus och Parker.

Ett av konstverken kommer att få sitta kvar i Säters Folkets Hus. Det handlar om den tredelade tavlan "Växthuset", gjord av Frans van Bruggen från Ludvika.

– Den var helt fantastisk. Den blir antingen kvar där den hänger nu, annars har jag en ännu bättre plats för den. Det är många år sedan som det hölls en liknande utställning här i Säter. Vi försöker sätta Säter på kartan när det gäller konst och det är jättekul att vi har fått hit denna utställning, säger Mattias Ställ.

Utställningen pågår till och med söndag. De övriga arrangemangen som hålls i Folkets Hus under veckan gör att många kommer att kunna se konstverken.

– Det är en konferens här på fredag, på lördag spelas "Markusevangeliet" och på söndag blir det musikkafé med Säters Dragspelsgille. Dessutom visar vi filmen "Hypnotisören" både fredag, lördag och söndag. Totalt så kommer det nog att komma uppemot 1 500 personer hit på dessa arrangemang under veckan, tror Mattias Ställ.

En av utställarna är Eva Lena elk Karlsson, från Borlänge.

– Jag har ställt ut mycket i Stockholm, men även en del här i Dalarna. Jag har drivit eget företag sedan 2000 men det är bara de sista tre åren som jag enbart har sysslat med konst. Inspirationen hämtar jag från rörelse, bland annat i naturen, säger hon.