Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkaktionen bojkottar eftersök och inventeringar

"Tydligen ska man vara drabbad själv innan man förstår vad det här handlar om"
Med den meningen inledde Nils Björklund, ordförande i Folkaktionen Ny Rovdjurspolitik Dalarna, lördagens stormöte i Skeer som fyllde folkparken med 350 jägare, fäbodbrukare, renskötare och andra intresserade. Mötet resulterade i ett enigt beslut att inte ställa upp i någon form av eftersök eller inventeringar i länsstyrelsens regi. Dessutom sade mötet nej till att delta i en eventuell vargjakt i framtiden.

Folkaktionen Ny Rovdjurspolitik har under många år arbetat för att rovdjurstrycket i Dalarna och angränsande län ska minska.

– Egentligen är det inte vargen som är vårt problem, utan okunniga politiker som inte förstår att det inte går att förena varg med den tradition och värden vi har här i landsbygden. Vi har tidigare försökt att använda oss av demokratiska metoder och haft otaliga förhandlingar med myndigheter av olika slag. Ingen har lyssnat på oss och nu är det dags att en gång för alla att visa att vi inte kan samarbeta med myndigheter som inte bryr sig om landsbygden, sa Nils Björklund.

Lars-Erik Kalles, vice ordförande i Svenska Jägareförbundet Dalarna, gav en återblick och summering av alla de möten han medverkat i under åren. Allt från möten med lokala politiker till ministrar, statsministern och tjänstemän hos länsstyrelsen och Naturvårdsverket.

– Vi har gjort otaliga uppvaktningar, så politiker och tjänstemän har ingen möjlighet att säga att de inte vet hur det ligger till.

– Genomgående har vargdebatten varit otroligt förljugen från många håll och okunnigheten har varit enorm, speciellt hos våra politiker.

Lars-Erik Kalles gick hårt åt landshövdingen Maria Norrfalk och förordade att allt samarbete med länsstyrelsen ska avbrytas.

– Här i Dalarna är det Maria Norrfalk som är problemet. Hon har inte haft kontroll över vad hennes anställda haft för sig och att ledande tjänstemän inte dragit sig för att hålla sig en bra bit från sanningen.

Under mötet beskrev förre fäbodbrukaren Olof Sjeldrup hur han tvingades ge upp fäbodverksamheten i Kruppa på grund av vargar. Stövarklubbens ordförande Anders Bilar berättade att verksamheten är på väg mot en katastrof.

– Tidigare registrerades 2 200 - 2 500 stövare i landet. I år kommer vi inte upp till 300. Det betyder att våra inhemska stövarraser riskerar att försvinna samtidigt med löshundsjakten.

Det som gjorde störst intryck på åhörarna var den bild som Benny Jonsson, Idre sameby, gav av renskötarnas vardag. Där har rovdjuren de senaste åren tagit 900 renar årligen, lågt räknat.

– Länsstyrelsen i Dalarna behandlar rovdjursfrågan dåligt inom samebyn. I nuläget är 19 årsarbeten direkt beroende av rennäringen och i dagsläget är vår verksamhet starkt hotat.

Benny Jonsson menade att samebyn kan acceptera ett antal rovdjur inom en rimlig nivå.

– Men vargen kan vi aldrig acceptera! Vi vill inte vara statliga rovdjursuppfödare, utan vi vill producera högkvalitativt renkött.

Sven-Olov Åsberg, kommunfullmäktiges ordförande i Älvdalen, och politikern Nils-Åke Norman berättade hur man gått till väga för att få ett beslut i kommunfullmäktige att arbeta för att Älvdalen ska bli en vargfri kommun.

– Till grund för beslutet använde vi oss av plan och bygglagen för att säkra en trygg tillvaro för medborgarna.

Flera andra inlägg gjordes och när det var dags för beslut var stormötet enigt om att inte delta i eftersök, inventeringar eller vargjakt. Jägarnas Riksförbund har redan sagt ja till bojkotten, medan Svenska Jägareförbundet sagt nej.

– Nu är det upp till oss att sprida budskapet och arbeta för att vi solidariskt följer besluten, sa Nisse Björklund avslutningsvis.