Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folk och försvar: Peter Hultqvist vill ha vassare desinformationsförsvar

Sverige ska bli bättre på cyberkrigföring och bekämpning av medveten desinformation.
– Jag har nu överlagt med Lettlands president om detta, säger försvarsminister Peter Hultqvist till DT.

Ladda ner den nya DT-appen i Appstore för Iphone eller här i Google play om du har en telefon med Android

För snart två veckor sedan hävdade försvarsminister Peter Hultqvist i DT att medveten desinformation och felaktig information sprids om Sverige, bland annat på sociala medier. Det handlar bland annat om det nya värdlandsavtalet med Nato som riksdagen ska ta ställning till i vår.

– Upprepade felaktiga uppgifter hävdar att Sverige i och med avtalet kommer tvingas härbärgera kärnvapen och natobaser i landet - samt att natosoldater i framtiden skulle få straffrihet i Sverige. Detta är rena felaktigheter som ihärdigt sprids på nätet och av vissa debattörer - som jag inte vill namnge. Sådana här saker kan vi inte tillåta påverka kommande riksdagsbeslut. Därför är det viktigt att markera mot detta, säger han.

Peter Hultqvist ser det som rena utstuderade påverkampanjer för att förmå Sverige att ta vissa politiska beslut. Under pågående Folk och försvar i Sälen har han därför haft enskilda överläggningar om saken med Lettland president Raimonds Vejonis.

– Jag känner honom sedan tidigare och vi har bra kontakt med varandra. Han var tidigare försvarsminister i Lettland. I överläggningar med honom har jag uttryckt min och vår solidaritet med de Baltiska staterna. Konkret har jag markerat att vi ska skicka svensk representant till Cybercentret i Tallin. Jag har också berättat för honom att vi nu också förbereder en svensk representation vid Stratcom i Riga, säger han.

Cybercentret i Tallin i Estland bedriver sedan några år forskning, utbildning och övning i cyberkrigsföring. Syftet är att förbättra förmågan och samarbetet mellan Nato och allierade partnerländer inom cyberförsvarsområdet.

Stratcom i Riga i Lettland startades 2014. Centrets syfte är att snabbt få fram information och motargument när felaktiga uppgifter sprids i syfte att påverka en opinion. Centret bidrar till Natos arbete med strategisk kommunikation genom studier och expertutbyten. Tanken är att stärka de allierades och deras partners strategiska kommunikationsförmåga.

Peter Hultqvist menar att satsningen är mycket viktig för Sverige.

– Det handlar om att kunna stå emot informationskrigsföring och vår förmåga att desarmera och bekämpa desinformation. Sverige ska nu bättre tillgodose sig kunskaperna inom dessa områden. Det är viktigt för oss, säger Peter Hultqvist.

Läs även: Utrikesminister Margot Wallström inledde årets Folk och försvar i Sälen