Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folk från hela landet samlas för eko-äventyr i Dalarna

För andra året i rad anordnar Far Away adventures i Dala-floda ett eko-äventyr som utnyttjar Dala-Flodas unika tillgångar.
Mitt i högsommaren försöker nio personer bemästra forspaddling, yoga och lära sig om fäbodar.

Annons

Se tv-inslaget: Äventyrarna lär sig paddla i fors

– Jag tyckte att det var ett tilltalande koncept, hela blandningen, berättar Lars Arrestad, och tar på sig kläderna innan han kliver ner i kajaken.

Det gäller att koppla ihop klädseln med kajaken så vattnet inte tränger in, för man vill inte bli blöt i onödan.

Den första dagen vi möts så testar alla på vanliga kajaker vid Flosjön. Deltagarna har först vandrat för att bland annat se en fäbod och ska sedan ta kajakerna ut till en ö för att övernatta i tält.

Elina Sundström är medarrangör ihop med Inka Gurung, ägare av Far Away Adventures som arrangerar äventyret. Elina är också yogainstruktör och följer med på resan.

Hon fick inspiration från en eko-resa hon var med på i Nepal 2014.

– Vi tyckte att det var ett bra projekt de hade gjort där, och Inka hade bott i Nepal flera år och lärt nepalesiska kvinnor att paddla kajak och bli bra guider, berättar Elina.

Inspirerad av upplevelserna så kontaktade Elina Inka när hon kom hem, och föreslog att göra något liknande i Sverige.

Dala-Floda som utvald plats lämpade sig utmärkt.

– Det var verkligen en perfekt plats med den här fina miljön. Inka berättade om de här platserna runt omkring som har ekotema, som Wålsteds ekologiska gård. Deltagarna får också bra ekologisk mat och en kulturvandring, berättar Elina.

På köpet hjälpte de en nepalesisk kvinna att få komma till lilla Dala-Floda. I Nepal lärde de nämligen känna en guide, Anu Shrestha. Elina ville ge Anu en chans att komma till Sverige, hon som aldrig hade rest och ville se världen.

Den extra summan som blev från deltagarna förra året skulle gå till en flygbiljett för Anu.

I år är Anu med och instruerar deltagarna hur de ska paddla.

Lars Arrestad har åkt upp från Ulricehamn upp till Dala-Floda för att delta i äventyret. Lars är en av nio deltagare som kommer från hela landet, Skåne till Östersund.

– Jag har tagit en nybörjarkurs i forspaddling i Nepal, så det ska nog gå bra. Snurrar jag så får jag simma iland, säger han.

Dagen efter så gör han också det, snurrar. Då får gänget pröva på forskajaker, som egentligen ser ut som utdragna träskor i plast. De är små och är svåra att paddla rakt fram med.

Lars dunkar på skrovbotten med händerna och det ser för en sekund livsfarligt ut, men Lars hamnar på rätt köl snabbt. Risken att snurra vet de alla om, och de får testa att simma lite i forsen först.

Anu ger honom instruktioner om hur man ska luta sig, svänga, hålla paddeln. Lars hämtar sig snart från den ofrivilliga vattendykningen.

Till slut får alla testa att paddla nerför forsen. Det går utmärkt, även för den tolvåriga flickan som är med. Alla jublar.

Elina ser nöjt på när den sista är nere.

– Det här är förstås långt ifrån Nepal, men en sån här resa kan vara långt ifrån ens vardagsliv också. Ett avbrott från ett stressigt vardagsliv, säger Elina.

Läs också: Fäbodcafé med utsikt och grotta

Läs mer om Gagnef här.

Ladda hem nya versionen av DT:sIphone-app här

Ladda hem nya versionen av DT:sAndroid-app här