Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Följ med Robinson-Melissa i gruvan

Från soliga sandstränder till kolsvart mörker. Vi hängde med Robinson-Melissa på hennes jobb i Tuna-Hästbergs äventyrsgruva. Där berättade hon allt om intrigerna och romantiken på ön – och om nakenbadandet i gruvans iskalla vatten.

Annons

Färden går hundratio meter ner i underjorden via en fyrahundra steg lång trappa. Melissa Miller, för omvärlden även känd som Robinson-Melissa, jobbar som äventyrsguide i den nedlagda gruvan i Tuna-Hästberg utanför Borlänge.

– Jag tycker om att hänga här i gruvan, även rent bokstavligt, säger hon och skrattar.

– Äventyr har varit min grej hela livet. Det kliar i kroppen när jag inte utmanar mig och testar mina gränser. Sedan är jag från Borlänge och det var fantastiskt att få reda på att det finns en gruva här.

Kontrasten är stor mot livet på ön. På fler än ett sätt. Om klimatet är kallt, så är kamratskapet och gemenskapen med arbetskamraterna desto varmare. På Robinson-ön präglades livet av intriger och Melissa Miller blev mer eller mindre utfryst av några andra av kvinnorna. Mycket av skitsnacket blev hon inte varse förrän hon såg det på tv. Nu är programmet inne på vecka sex och flera har uttryckt sig nedvärderande om Melissa inför kameran.

– När jag fick höra vad som sagts bakom min rygg var det jobbigt. Jag har ju ett hjärta. Jag visste inte om att de tyckte så illa om mig.

Melissa Miller uttrycker sig själv diplomatiskt om sina motspelare på ön.

– Jag kände själv att jag inte känner dem privat och att jag inte ville uttala mig om de här personerna hur de är hemma eller som personer. Det är en extrem situation där alla gör och säger saker. Jag tänker inte döma ut någon och det var den attityden jag hade och hoppades att människor skulle ha gentemot mig också. Men alla fungerar olika. Jag vill inte älta eller hålla fast vid det.

Hon var beredd på att Robinson skulle vara lika mycket ett socialt spel som en tävling, men inte att det skulle vara så mycket rävspel.

– Det man får höra i efterhand visste man ju inte om då.

Årets Robinson har undertiteln "Love edition" och visst fanns det en som Melissa Miller fäste sig extra mycket vid. Richard, som åkte ut förra veckan.

– Jag var inte där av den anledningen att hitta en kille, men att jag och Richard klickade så tidigt så var för att vi gillade varandra. Vad som hände eller inte hände är mellan mig och Richard.

Det är sex månader sedan inspelningarna slutade och under den tiden har dock Richard och en av Melissas största motståndare på ön, Denice, blivit ett par.

– Att de har blivit ett par nu är väl bra för dem. Det har ju hänt en del sedan vi kom hem från ön. Efteråt träffade jag och Richard varandra en tid – mer än så vill jag inte säga. Jag önskar dem lycka.

Nu måste Melissa hitta någon ny att bilda ett team med på ön och nu slås också de två grupperna ihop till en.

– Efter Richard hade åkt var jag lite i en dimma. Jag visste varken ut eller in. Men jag tog det ganska lugnt och hoppades att de skulle se att jag var en överlevare. Jag hoppades att grabbarna skulle vilja spela med mig utan att jag skulle behöva smöra eller snacka in mig.

Vi vandrar vidare in i gruvan. Vattnet droppar från taken, vi firar oss nerför en brant och åker linbana. Ett magiskt skimmer kommer från det upplysta vattnet längst ner.

– Det är inte så varmt i vattnet, säger Melissa.

Hon vet – hon har badat här utan vare sig våtdräkt eller annat.

– Jag var här med en kompis och vi tog av oss allt, vi näckade. Och så simmade runt lite och så kutade vi upp snabbt som attans, för det var inte så varmt. Han är lika galen som jag, så det var en gemensam galenskap. Jag tycker om att umgås med likasinnade.

Hon hade definitivt nytta av sina erfarenheter som äventyrsguide på Robinson-ön.

– Jag är väldigt uthållig och tålig – och jag gnäller aldrig! Det förekom annars – alla var vi hungriga och hade krämpor och dåliga dagar. Men vi har ett talesätt här på jobbet: "ut på tur – aldrig sur". Man har valt det själv och det blir aldrig bättre av att man gnäller.

Melissa Miller hänger än så länge kvar i Robinson - och äventyret fortsätter även utanför tv-rutan. Hon ska i morgon åka till Fillipinerna för att jobba med norska danska och holländska Robinson.

– Jag kommer inte att vara med i tv utan bakom kameran. Exakt vad vill jag hålla lite på. Det är framför allt för att få in en fot i branschen och göra något som jag tror att jag skulle tycka om.