Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fokus på Malungsfors

Folkbastun i Malungsfors firar 80-årsjubileum till veckan. Bastun kom till på initiativ av dåvarande prästen O L Sjödin. Nuvarande kyrkoherden Lennart Pettersson har skrivit en saga med förankring i Forsmiljöer. Han har boksläpp. Nu sätter Malungs församling fokus på Fors.

– Vi gör fokusveckor ute i byarna och nu är turen kommen till Malungsfors. Vi har ju baserade i Malung, men upplever att det finns ett driv ute i byarna, ett engagemang och en anda som vi vill ta till vara och utveckla, säger kyrkoherden Lennart Pettersson, som för övrigt själv bor i Malungsfors.

Det blir dagliga aktiviteter i byn under fokusveckan. Allt ifrån barn- och föräldraträff till sammanträde med församlingens kyrkofullmäktige.

Kapellträff där man visar filmen om Uddarboprästen (Sjödin), bibelsamtal, hembesök, föreläsning om föräldraskap, "God gemenskap" med berättelser om Malungsfors samt musikgudstjänst är några andra av veckans inslag.

Ett par av veckans höjdpunkter är som nämnts inledningsvis folkbastuns jubileum och prästen boksläpp. Två händelser med stark anknytning till kyrkan.

Då bastun kom till för 80 år sedan var dåvarande prästen Sjödin en av de verkligt drivande krafterna. Denne Sjödin var för övrigt drivande i många byangelägenheter.

– Bastun är än i dag en viktig samlingspunkt för gemenskapen i byn. Ett 40-tal bybor badar varje fredag och dryftar olika frågor i smått och stort, säger bastuföreståndaren Kaija Laitinen.

En ny sagobok ska nuvarande prästen presentera. Den är illustrerad av Stefan Matsson, som tecknat olika Forsmiljöer där sagan utspelas.

– Berättelsen är en skröna som är planterad i Malungsfors. Bakgrunden är att jag varje år till jul brukar skriva en saga till mina barn. Den här gången fick jag hjälp av Stefan Matsson med fina illustrationer och det blev så bra att jag tyckte att det skulle kunna bli en riktig sagobok, säger Petterson.

"Kalablik i Malungsfors" heter sagan och där får man höra talas om både uppskrämda bastubadare och en avsvimmad präst i kapellet.

Det här är den andra av församlingens fokusveckor. Man började i Yttermalung i höstas och det blev uppskattat, inte minst den guidade vandring, som arrangerades vid kyrkan och kyrkogården.

– In på det nya året ska vi också komma till Öje och Tyngsjö, säger kyrkoherde Pettersson.