Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fokus på ett tryggt trygghetslarm

Närkommunen planerar upphandling av operatör till trygghetslarm gäller det att tänka till.
Det anser Rune Daniels(C).
– I en kommun där det fasta telefonnätet i flera områden släcks ned gör elavbrotten att mobiler inte fungerar på flera timmar.

– Vi har en kommun med en åldersstruktur med många äldre och följaktligen många trygghetslarm. Då behövs ett tryggt och säkert system, som håller i alla lägen, säger Rune Daniels som också arbetar i kommunen som räddningschef.

Rune Daniels förordar Rakel, operatörsystemet som staten driver och ansvarar för. Rakel används av polisen, ambulans sjöräddning, räddningstjänst, inom kommunalverksamhet i vissa kommuner.

– Jag hoppas och förväntar mig att upphandlingen av teleoperatör görs så säkert som möjligt.

Rune Daniels ger några exempel. Håven där det fasta telenätet släcktes ned, men där inte mobil telefoni fungerade – och där det fasta telenätet därför återinfördes.

I Bingsjö används i huvudsak mobil telefoni.

– Det fasta telefonnätet ersätts av mobil telefoni, men om ett elavbrott pågår länge går mobilsändare ned. Rakelnätet har alltid reservkraft och fungerar till 99 procent. Rakelsystemet understöds också av MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Rune Daniels anser därför att Rakel är det bästa och säkraste systemet för trygghetslarmen i kommunen.