Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

FN-distrikt höll Kick-off

Under lördagen höll Daladistriktet av Svenska FN-förbundet Kick-off seminarium i Moraparken.
– Det var en bra kick-off där vi ägnade en hel dag åt att diskutera hur vi ska utveckla lokalföreningarnas verksamheter, säger Olle Jobs, ledamot i Dalarnas FN-distrikts styrelse och kassör i Ovansiljans FN-förening.

Annons

Under dagen medverkade Daladistriktets ordförande Anita Osbeck som hälsade välkommen och Gunvor Ngarambe från Stockholms FN-förening. Den senare delade med sig av sina erfarenheter och gav tips för arbetet i föreningarna. Även Niklas Carlsson från Kalmar FN-distrikt delade med sig av sina erfarenheter, men det skedde via Youtube.

– Föreläsaren Gunvor Ngarambe är världsvan och har farit runt och arbetat för mänskliga rättigheter. Nu senast med kvinnokonventionen och kvinnors jämställdhet. Där påpekade hon att Sverige ratificerat kvinnokonventionen och då är den att betrakta som en lag vi är skyldiga att följa, säger Olle Jobs.

FN-distriktet arbetar bland annat med att uppmärksamma alla konventioner som skrivits på. Till exempel människors rättighet till rent vatten och rätten till utbildning i fattiga länder.

– Det känns som om det går åt rätt håll på många fronter. Målet att halvera fattigdomen har lyckats bra och enligt de rapporter vi fått har fattigdomen minskat från 80 procent till 50 procent. När det gäller barnens rätt till utbildning går det också åt rätt håll.

När det gäller arbetet framöver är det FN-dagen den 24 oktober som är närmast.

– Då jobbar de olika föreningarna med sina egna projekt. Här i Mora har vi kontakt med flera skolor där vi har möjlighet att visa upp oss. I St Mikaelsskolan har vi också en grupp tjejer som är någorlunda aktiva och vi hoppas kunna få ytterligare fart på den verksamheten.

– Ett annat tips vi fick under dagen är att ordna med ett eget diplom att dela ut till någon förtjänt person som arbetat i FN:s anda. Något beslut om diplomet har ännu inte tagits, men det är troligt att vi förverkligar tipset, säger Olle Jobs.