Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flyttvargen kan vara på väg tillbaka till Dalarna

Den genetiskt viktiga vargtik som flyttades från Idre i december kan vara på väg tillbaka - till norra Dalarna.

Annons

Efter att ha släppts ut i Karlsborg har vargen vandrat norrut, genom Dalarna och Gävleborg till Västernorrland.

I helgen var hon farligt nära en stor renhjord i Jämtland och därför stöttes vargen bort från renarna av Naturvårdsverket.

Manövern verkar ha lyckats, eftersom vargen inte längre är kvar i renlandet.

Därför har också myndigheterna avslagit den skyddsjaktsansökan som lämnats in.

Just nu följer Naturvårdsverket mycket noga vargens vandring och har beredskap om vargen närmar sig en renhjord igen.

Men ingen vet på förhand vart hon tar vägen.

Tiken, som är av ryskt/finskt ursprung, bedöms som mycket viktig och myndigheterna hoppas att hon finner en plats där hon kan bilda revir med en hane och föda valpar till våren - vilket skulle vara ett viktigt tillskott till den hårt inavlade svenska vargstammen.

Frågan är nu om vargen stannar där hon är just nu. Eller om hon vandrar vidare.

I så fall kan hon vara på väg tillbaka till det gamla reviret mellan Idre och Älvdalen, där hon uppenbarligen fann sig tillrätta.

Myndigheterna är osäkra på om alternativet med en ny sövning och flytt kan genomföras. Det skulle i så fall bli vargens tredje sövning på relativt kort tid.

Genetikprofessorn Dag Lindgren i Umeå menar att vargtiken borde lämnas ifred, men hans plan B är att flytta tiken till ett hägn och ge henne en värdefull partner och låta dem få valpar.

Därefter släpps flocken till det vilda eller så flyttas valparna till vilda lyor. Tiken får leva vidare i ett hägn som avelsdjur.