Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flyttkarusell är att vänta

Den kommunala gymnasieskolan dras med ett stort ekonomiskt underskott.
Bara under 2013 ska 33 miljoner kronor sparas jämfört med 2012.
Något som får till följd, enligt ett tjänstemannaförslag, att det estetiska programmet samt naturvetenskapsprogrammet flyttas från Haraldsbogymnasiet till Lugnet.

– Vi flyttar programmen och säger upp lokalerna de finns i, för att sänka våra lokalkostnader. Det är svårare att göra sig av med lokaler på Lugnet, säger Jonatan Block, skolchef i Falu kommun.

De fackliga organisationerna informerades om flyttplanerna på torsdagen, och på fredagen var det dags för personalen på Haraldsbogymnasiet att få information.

Bakom flyttplanerna ligger ett tufft och stort sparbeting.

– Vi befinner oss i ett tufft läge och under 2013 måste gymnasieskolan därför dra ner sina kostnader med 33 miljoner kronor jämfört med 2012. En del i att sänka kostnaderna handlar om att gå ur lokaler som vi inte behöver. I och med flytten kan vi lämna både A- och X-huset på Haraldsbo. Tidigare finns ett beslut taget om att vi ska lämna C-huset, säger Jonatan Block.

Vad sparar ni i pengar på att flytta programmen och lämna lokalerna?

– Någon exakt siffra kan jag inte ge just nu, men i de beräkningar vi gjort, så handlar det om cirka 10 miljoner kronor per år i hyres- och kostkostnader. Det finns också andra samordningsvinster att göra.

Meningen är naturvetenskapsprogrammet ska samordnas med teknikprogrammet på Lugnet. Lokaler ska användas av båda programmens elever.

Estetprogrammet ska enligt förslaget flytta in i mediahuset på Lugnet.

– I huset finns både tv-studio och ljudisolerade rum som esteterna behöver. Mediahuset ligger också lite avskilt från den övriga verksamheten på Lugnet, vilket passar bra in för den musikundervisning som bedrivs på programmet. Huset kan också behöva byggas ut, säger Jonatan Block.

Finns det inga farhågor med att en flytt?

– Klart det finns, och i det fortsatta arbetet kommer därför personal och elever att spela en viktig roll. Det är viktigt att de ger uttryck för vad som behöver göras.

Kan det bli så att Hälsinggårdsskolans högstadium får flytta in i Haraldsbos övergivna lokaler?

– Den delen är inte kopplad till det här flyttförslaget. Men det är klart att möjligheterna finns och att en sådan lösning bör ses över. Men det finns också ett politiskt beslut taget om att bygga en helt ny skola i Hälsinggården.

Kvar på Haraldsbo skulle följande program bli vid en flytt: Fordons- och transportprogrammet, hantverksprogrammet, hotell- och turismprogrammet och restaurang- och livsmedelsprogrammet. Haraldsbo blir en mer renodlad yrkesskola är det så man ska tolka det hela?

– Ja, det stämmer.

Med tanke på det tuffa ekonomiska läget. Kommer även personal att beröras av sparbetinget?

– Ja, vi kommer att tvingas göra oss av med personal. Hur många personer som kommer att beröras i slutändan är svårt att säga. Men det kommer inte bara att handla om lärartjänster, utan även administrativ personal kommer att beröras.

– Vi siktar på att lärartätheten på programmen ska vara enligt riksgenomsnittet. En del av pusslet är lagt, och vi hoppas få klart med alla bitar så fort som möjligt, slutar Jonatan Block.