Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flytthjälp från rutschkanan

För ett par veckor sedan, när Lars Skoglund tittade ut genom fönstret i sin lägenhet på Bullermyren, möttes han av en ovanlig syn: Sex igelkottsungar sprang runt i lekparken, utan ett uns av blyghet.

- Vi har ju haft fullvuxna igelkottar i buskarna förut, men de här sprang runt överallt.

Lasse, som brukar vara ute och fiska, hade lite metmask i en burk, och de taggiga ungarna åt direkt ur handen på honom. Igelkottsfamiljen hade grävt ett hål under rutschbanan, där de bodde, och barn som försökte leka kastade sten på dem.

Dessutom är lekparken i färd med att rivas, då bostadsområdet ska byggas om.

- Jag visste att jag var tvungen att flytta på dem men visste inte var jag skulle vända mig, berättar Lasse, som ringde både till Tunabyggen och olika föreningar för att få råd.

Till slut hörde han av sig till Länsstyrelsen och bad om att få förflytta dem, vilket man måste ha tillstånd till då svenska fåglar och däggdjur är fridlysta enligt jaktlagen.

- Det är väldigt sällan vi får den här typen av ärenden, säger Kristina Persson på Länsstyrelsen Dalarna.

Ibland hör folk av sig och vill flytta fladdermöss, men såvitt hon vet är det första gången i sommar som en igelkottsfamilj valt ett tokigt boende. Risken att djuren skulle bli skadade bedömdes som stor och Lasse fick sitt tillstånd, under förutsättningen mamman och alla ungar flyttas samtidigt.

- Jag har tänkt flytta dem till dit bort, jag måste bara hitta på dem allihop, berättar han och pekar mot skogen på andra sidan Betesgatan.

Nu är området med lekparken inhägnat och rutschbanan ska snart rivas. Igelkottarna finns kvar och springer runt bland blåbärsriset intill.

- Jag sa till byggjobbarna att de måste vara försiktiga när de lyfter rutschbanan, de förstod och lovade att inte göra det förrän efter helgen.

Lasse har därför helgen på sig att hitta hela familjen, lägga dem i en kartong och flytta dem till en säkrare plats.

- Det gäller att hitta på mamman, annars kan jag ju inte göra något!