Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flytt från Mora drabbar Miljöpartiet

Miljöpartiet i Mora har tappat nio förtroendevalda kommunpolitiker sedan årsskiftet. Däribland Olov Carlsson, som flyttade till Motala i somras.

Vid Länsstyrelsens senaste sammanräkning fattades det en ersättare till kommunfullmäktige i Mora

Endast tre namn kunde "vaskas" fram. Ordinarie ledamöter är nu Åsa Berg och Lovisa Hansson. Enda ersättaren är Liselott Hansson-Malmsten.

Under 24 år var Olov Carlsson synonymt med Miljöpartiet i Mora.

Miljöpartiet gick fram ett mandat vid senaste valet men befinner sig ungefär på samma nivå som 1988, då Olov Carlsson gick in i kommunpolitiken.

– Jag satt på två stolar till en början. Vi hade två mandat men bara en person som skulle ta plats på dem. Ungefär som i dag alltså.

Många av de miljöpartister som lämnat kommunpolitiken i Mora har, i likhet med Olov Carlsson, också flyttat från orten.

Partiet har inte lyckats fylla upp luckorna.

Olov Carlsson:

– Det är svårt att få engagemang för saker och ting över huvudtaget. Det brukar vara viss aktivitet vid valen. Då ställer folk upp och är jätteintresserade och brinner för frågorna. En del provar på att jobba politiskt men blir grymt besvikna.

Christine Cedringe är en av avhopparna.

– Det beror på att vi är på väg att flytta till Stockholm.

Även Johan Bettner har flyttat från Mora.

– Jag är väl ingen avhoppare. Jag har inte varit speciellt engagerad. Olof Carlsson ville ha namn till listan och jag visste inte ens om att jag hade ett politiskt uppdrag, förklarar Johan Bettner.

Anna Jernqvist fick sitt namn antecknat på en valsedel:

– Jag fick i och med att jag fick information från länsstyrelsen veta att jag skrivits till på Miljöpartiets lista i Mora under valet 2010. Ingen hade meddelat mig detta innan jag fick brevet om att jag hade blivit vald som suppleant.