Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flytt av Turistbyrån står fast

Det omstridda beslutet att Turistbyrån ska flyttas till järnvägsstationen står fast. Det markerar strategiutskottet med ett beslut där man markerar att besluten som utskottet och kommunstyrelsen tog i april fortfarande gäller.

Få frågor har under året upprört känslorna bland kommuninvånarna mer än flytten av Turistbyrån till Resecentrum. Kritikerna menar att läget är ocentralt, lokalen för liten och arbetsmiljön för personalen i anslutning till väntsalen blir osäker. Dessutom anser man att en flytt från staden historiska centrum motverkar utvecklingen Hedemora som ett attraktivt besöksmål.

I somras samlade en spontan aktionsgrupp in över 3 000 namnunderskrifter mot flytten. Nyligen uppvaktade en grupp kulturintresserade med Per Kåks i spetsen kommunalråden i frågan. Kritikerna som planerar ett opinionsmöte om Turistbyrån under oktober månad.

– Enligt det enhälliga beslutet i strategiutskottet i april skulle flytten vara genomförd i augusti. Men de som fick i uppdrag att förberedda flytten har inte gjort det. Nu väntar vi på att den tillförordnade kultur- och fritidschefen Anna Domeij ska fullfölja uppdraget. Vad hon har kommit fram till får vi ta del av den 30 oktober, säger kommunalrådet Gun Drugge (C).

Det handlar bland annat om att i samarbete med fack och personalavdelningen se till att bemanningen i turistbyrån uppfyller de krav som ställs på säkerhet för personalen. Anna Domeji ska också ta fram förslag på vad som ska ingå i Turistbyråns verksamhet i Resecentrum.

– I Avesta har man turistbyrån i ett hörn på biblioteket. Det är ju inte säkert att en hel hemslöjdsbutik måste ingå i Turistbyrån, säger Gun Drugge.