Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flyktingar kan placeras på skjutfält

Försvaret har ett avtal med Migrationsverket om att vid akuta situationer kunna ta emot flyktingar. Därför kan det nu, enligt Sveriges Radio, bli aktuellt att flyktingar placeras på bland annat Älvdalens skjutfält.

Älvdalens skjutfält har flera stora förläggningar, både för tillfälligt boende och därtill ett stort hotell.

– Det stämmer att vi ska ha en beredskap för att kunna ta emot flyktingar och vi har haft beredskap tidigare också för det, säger Lars Enskog på P4 Skaraborgs regemente där Lars också har rollen som chef för Älvdalens skjutfält.

Totalt finns det 700 bäddar som kan användas för flyktingmottagning och därtill finns det 159 rum på hotellet.

– I det här fallet är det förläggningar utanför hotellet som kan bli aktuella, men det handlar egentligen om 350 platser och inte 700. Det finns 700 bäddar, men de kan bara användas för tillfälligt boende en väldigt kort period.

Hotellet kan komma att användas av personal och det finns också en stor restaurang, som arrenderas av finska Fazer.

– När det gäller personal så antar jag att det blir Migrationsverket som kommer att sköta bemanningen, men vi finns ju också med då det är vi som har ansvar för området och har personal på plats, säger Enskog.

Lars Enskog är medveten om den brist på platser som råder men är tveksam till att placera flyktingar som flytt krig, på ett skjutfält.

– Vi ser inte det som ett bra alternativ för de drabbade att när de lämnat ett krigsområde bli placerade på ett skjutfält med militärer och militärfordon.

På skjutfältet är det inga övningar inplanera under den närmaste månaden.

– Men redan vecka 33 kommer en stor övning att ske med JAS Gripen som ska skjuta mot mål på skjutfältet, säger Lars Enskog.