Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flyg som vattenbombar ersätter skarpa bomber

 
Skogsbränderna i Dalarna 2018
Visa alla artiklar

Elden på skjutfältet håller sig inom begränsningslinjerna och den eld som bröt sig över den norra linjen under onsdagskvällen bekämpades och är nu åter inne på skjutfältet.
– Vi kommer under dagen att få hjälp av ett flygplan att vattenbomba området, berättar Anders Rosén, som är kommunikatör åt räddningstjänsten på plats i Särna.

Gårdagens test med en skarp bomb har utvärderats och skulle det krävas kan det bli aktuellt att genomföra en bombning igen, om elden skulle sprida sig okontrollerat.

Istället får räddningstjänsten under torsdagen hjälp av ett av vattenbomblanen.

– Under morgonen har vi en större beredskap på områdets sydvästra del, inne på skjutfältet med tanke på de rådande vindarna, förklarar Anders.

Bekämpningen sker med personal på marken samt sju helikoptrar som under dagen också får hjälp av ett av de flygplan som vattenbombar området.

Tanken på att lägga ut snö är för närvarande lagd på is.

– Det är också fortsatta kontrollerade skogsavbränningar. Det som planerades att brännas är avklarat men beredskap finns att återuppta de bränningarna, säger Anders Rosén.

Senare under förmiddagen stod det klart att det inte bara blir ett , utan två portugisiska flygplan som sätts in i bekämpningen av skogsbranden.