Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flydde Francos Spanien - gör ovanlig utställning

Han mer eller mindre värvades till konstakademin i Barcelona.
Sedan såg han sig tvungen att fly från Franco-regimens Spanien.
Men det sydländska går igen i Bo Åke Adamssons måleri. Nu har han sin första utställning i Dalarna på evigheter.

Det är starka, klara färger som möter betraktaren. De är svåra att värja sig mot, men blir aldrig direkt påträngande. Bo Åke Adamssons oljemålningar rymmer massor av passion och känslor. Även de fosterländska motiven känns en smula osvenska. Rörelse, dans, kafémiljöer och gatuliv dominerar de flesta bilderna.

I över 40 år har han haft sitt hem i Tärna prästgård, mellan Sala och Enköping. Men han är född på Söder i Stockholm. Närmare bestämt på Brännkyrkagatan 37.

– I 25:an bodde Cornelis Vreeswijk, det var fattigt och eländigt, säger han.

Men Bo Åke Adamssons auktoritäre far insisterade på att sonen skulle skaffa sig någon form av utbildning. Det blev en kurs på Berghs reklamskola.

Som utlärd illustratör åkte han till Barcelona och fick jobb på en reklambyrå.

– Byrån visade bilderna för rektorn på konstakademin som sa: du ska vara här, berättar han.

De ordnade till och med jobb som illustratör till böcker av Leo Tolstoj och Oscar Wilde, för att Bo Åke Adamsson skulle kunna finansiera studierna. Han gick ut akademin 1967 med toppbetyg och ställde ut tillsammans med Picasso och Miró.

Men en dag krockade han med borgmästarens dotters man, som skadade benet i bilolyckan.

– Men det var inte mitt fel, säger Bo Åke Adamsson.

Ändå dömdes han till 14 dagar i fängelse och motsvarande 16 000 kronor i böter. De pengarna hade inte Bo Åke Adamsson som flydde till Sverige.

– Det dröjde tio år innan jag vågade åka till Spanien igen, berättar han.

Men innan dess vidareutbildade han sig i bronsgjutning vid konstakademin i Stockholm. Numera säger han att han ägnar sig åt engelsk konfekt: lite måleri, lite skulptur och lite grafik. Bo Åke Adamsson trivs väldigt på bra på stentryckeriet i Vikmanshyttan, där han gjort bilder sedan 1987.

Han målar sällan av, utan hämtar miljöer och människor ur sitt huvud. När han kom över en tjock förgylld ram i Florens, målade han en passande tavla efteråt. Den föreställer pompösa, festklädda människor. En har portvinsnäsa efter att ha druckit för mycket vermouth.

– Ramjäveln kostade 6 000 spänn, om någon vill köpa den utan ram drar jag av 6 000, lovar konstnären.