Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flottningsmuseet kan missa flera hundra tusen

Siljansfors skogsmuseum riskerar att gå miste om flera hundra tusen kronor i EU-bidrag till flottningsmuseet. Anledningen är att anbudsförfrågan inte annonserades ut då utställningshallen skulle byggas.

– Vi visste inte att vi måste annonsera om anbuden, förklarar Gösta Frost som är ordförande i Stiftelsen Siljansfors skogsmuseum. Anbudsförfrågan skickades ut till tio företag och Näséns bygg i Mora fick sedan uppdraget att sätta upp utställningshallen. Flottningsmuseet som flyttats från Gysinge till Siljansfors invigdes den 21 oktober 2011.

Totalkostnaden för flottningsmuseet är beräknad till cirka 1,8 miljoner kronor. Stiftelsen hade fått löften om bidrag som skulle täcka merparten av kostnaderna. Riksantikvarieämbetet ställde upp med 200 000 kronor, Ljungbergsfonden bidrog med en lika stor summa och Länsstyrelsen beviljade 521 000 kronor från regleringsfonder. Från EU:s landsbygdsprogram skulle flottningsmuseet få 800 000 kronor. Av den summan har 471 361 kronor betalats ut. Stiftelsen väntar på resterande 328 639 kronor. Jordbruksverket har stoppat utbetalningen av bidraget. Gösta Frost och de andra i styrelsen får fortsätta vänta på de här pengarna, det är inte alls säkert att de över huvud taget får se dem. Vill det sig riktigt illa kan stiftelsen bli skyldig att betala tillbaks av det bidrag som redan betalats ut. Anledningen är alltså att det inte skedde någon annonsering om infordran av anbud.

Jordbruksverket har bett Ekonomistyrningsverket utreda hur Siljansfors skogsmuseum hanterat den här frågan. Mikael Hubbert har besökt Mora och träffat Gösta Frost.

– Det var en väldigt trevlig man där uppe, men man måste behandla alla lika, säger Hubbert. Han konstaterar att det brustit i den offentliga upphandlingen, ett fel som han uppskattar till cirka 450 000 kronor. Nu ska Jordbruksverket ta ställning till hur allvarligt felet är.

– Stiftelsen har gjort en anbudsförfrågan, därmed uppfyller den en del av kraven, säger Ann-Charlotte Franzén som handlägger det här ärendet. Till början på juni ska Jordbruksverket lämna ett svar till Ekonomistyrningsverket som får yttra sig och skicka ärendet vidare till kommissionen inom EU.

– Sedan kan det bli förhandlingar mellan oss och kommissionen, förklarar Ann-Charlotte Franzén. Om det blir fråga om att stiftelsen måste betala tillbaks pengar ska ett sådant beslut fattas av Länsstyrelsen.

Om EU kommissionen anser att felet som begåtts är så stort att pengar ska betalas tillbaka hjälper det inte vad Länsstyrelsen anser.

– Sverige måste betala tillbaks pengar till EU om det blivit fel.

Ann-Charlotte Franzén hoppas att det ska komma ett slutgiltigt besked under hösten, helst före den 15 oktober som är sista datum för det här räkenskapsåret.

– Det är illa om vi inte får pengarna, säger Gösta Frost. I fredags höll de på att montera upp en gammal ångmaskin i flottningsmuseet. I Gysinge står en smedja och ett båthus med fem träbåtar kvar. De husen ska rivas så snart som möjligt och flyttas till Siljansfors.