Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flottningsmuseet i Siljansfors invigt

Invigningen av flottningsmuseet i Siljansfors i fredags lockade massor med besökare.
– Jag tycker att vi gjort ett bra jobb, sa Gösta Frost som är ordförande i den kommunala stiftelse som driver Siljansfors skogsmuseum.

Gösta Frost berättade att skosgsmuseet fyller 40 år i år. Nu kompletteras det med flottningsmuseet som flyttats hit från Gysinge.

– En historiskt betydelsefull dag för oss här i Siljansfors.

Gösta Fors redogjorde för tillkomsten av flottningsmuseet, hur Nordiska museet skänkt föremålen från Dalälvarnas Flottningsmuseum i Gysinge till Siljansfors, hur stiftlelsen fått ihop pengar, drygt 1,7 miljoner kronor, hur museihallen byggdes och hur Siljansfors skogsmuseum genom det här tillskottet blivit det mest kompletta museet i Sverige när det gäller att beskriva skogs- och flottningsarbete.

– Nu är det dags att klassa upp museet till ett riksmuseum, tycker 88-årige Oscar Andersson som var föreståndare för Siljansfors försökspark 1957-1987.

– Utomordentligt bra, tyckte han för övrigt om det nya flottningsmuseet.

Nuvarande chefen på försöksparken, Christer Karlsson berättade inledningsvis om flottningen i Dalälvarna och dess biflöden. I Oreälvsområdet fanns det 64 dammar och där var 200 personer engagerade i flottningen.

1861 drogs det första stora timmerflotet över Siljan, med spelflottar. Året därpå ersattes spelflottarna av ångbåten Tomten, den finns numera i Venjan.

– 1952 passerade 9,5 miljoner stockar skiljet i Mora, förklarade Christer Karlsson.

Samma år föddes Maria Norrfalk, landshövdingen som förrättade invigningen av museet.

– Det året slog Snoddas igenom med låten Flottarkärlek, konstaterade Maria Norrfalk. Hon talade om flottningens betydelse för utvecklingen i Sverige och hon konstaterade att Siljansfors har en viktig del av museiskatten i Dalarna, där det finns hela 289 olika museer.

Flottningen i Sverige drogs i gång åren kring 1850. 1970 avslutades flottningen i Siljansområdet.

Ångbåten Laxen som tillhör flottningsmuseet ligger vid kaj i Mora. Invigningsprogrammet avslutades med en tur med Laxen på Saxviken då Hans Forsström var skeppare och Agne Karlsson maskinist.

Dagen till ära hade Lars-Erik Lind och Erik Björklöf åkt med den gamla flottningsbåten Erik från Leksand till Mora. Erik som varit ångbåt drivs numera med en dieselmotor.

Lars-Erik Lind och Erik Björklöf åkte ut från Leksand vid halv femtiden i fredags morse.

– Det var fantastiskt fint då vi var ute på Storsiljan och såg solen gå upp, berättade Erik Björklöf. I lördags skulle de eskortera Laxen till Leksand där den ska läggas upp för vinterförvaring.

Med vid invigningen i Siljansfors och också på ångbåtsturen var Karin Englund från Nordiska museet.

– Det här blev en otroligt bra lösning, det fanns inget hopp för museet i Gysinge.

På måndag åker Gösta Frost till Stockholm för att ta emot Nordiska museets medalj för hembygdsvårdande gärning.

– Han har gjort en stor och god insats, förklarade Karin Englund.