Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flottningsmuseet i Siljansfors invigt

Invigningen av flottningsmuseet i Siljansfors i fredags lockade massor med besökare.
– Jag tycker att vi gjort ett bra jobb, sa Gösta Frost som är ordförande i den kommunala stiftelse som driver Siljansfors skogsmuseum.

Annons

Gösta Frost berättade att skosgsmuseet fyller 40 år i år. Nu kompletteras det med flottningsmuseet som flyttats hit från Gysinge.

– En historiskt betydelsefull dag för oss här i Siljansfors.

Gösta Fors redogjorde för tillkomsten av flottningsmuseet, hur Nordiska museet skänkt föremålen från Dalälvarnas Flottningsmuseum i Gysinge till Siljansfors, hur stiftlelsen fått ihop pengar, drygt 1,7 miljoner kronor, hur museihallen byggdes och hur Siljansfors skogsmuseum genom det här tillskottet blivit det mest kompletta museet i Sverige när det gäller att beskriva skogs- och flottningsarbete.

– Nu är det dags att klassa upp museet till ett riksmuseum, tycker 88-årige Oscar Andersson som var föreståndare för Siljansfors försökspark 1957-1987.

– Utomordentligt bra, tyckte han för övrigt om det nya flottningsmuseet.

Nuvarande chefen på försöksparken, Christer Karlsson berättade inledningsvis om flottningen i Dalälvarna och dess biflöden. I Oreälvsområdet fanns det 64 dammar och där var 200 personer engagerade i flottningen.

1861 drogs det första stora timmerflotet över Siljan, med spelflottar. Året därpå ersattes spelflottarna av ångbåten Tomten, den finns numera i Venjan.

– 1952 passerade 9,5 miljoner stockar skiljet i Mora, förklarade Christer Karlsson.

Samma år föddes Maria Norrfalk, landshövdingen som förrättade invigningen av museet.

– Det året slog Snoddas igenom med låten Flottarkärlek, konstaterade Maria Norrfalk. Hon talade om flottningens betydelse för utvecklingen i Sverige och hon konstaterade att Siljansfors har en viktig del av museiskatten i Dalarna, där det finns hela 289 olika museer.

Flottningen i Sverige drogs i gång åren kring 1850. 1970 avslutades flottningen i Siljansområdet.

Ångbåten Laxen som tillhör flottningsmuseet ligger vid kaj i Mora. Invigningsprogrammet avslutades med en tur med Laxen på Saxviken då Hans Forsström var skeppare och Agne Karlsson maskinist.

Dagen till ära hade Lars-Erik Lind och Erik Björklöf åkt med den gamla flottningsbåten Erik från Leksand till Mora. Erik som varit ångbåt drivs numera med en dieselmotor.

Lars-Erik Lind och Erik Björklöf åkte ut från Leksand vid halv femtiden i fredags morse.

– Det var fantastiskt fint då vi var ute på Storsiljan och såg solen gå upp, berättade Erik Björklöf. I lördags skulle de eskortera Laxen till Leksand där den ska läggas upp för vinterförvaring.

Med vid invigningen i Siljansfors och också på ångbåtsturen var Karin Englund från Nordiska museet.

– Det här blev en otroligt bra lösning, det fanns inget hopp för museet i Gysinge.

På måndag åker Gösta Frost till Stockholm för att ta emot Nordiska museets medalj för hembygdsvårdande gärning.

– Han har gjort en stor och god insats, förklarade Karin Englund.

Annons