Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flottbron gav vika för lastbil

Flottbron i Gagnef gav vika för en lastbil på tisdagskvällen.

Annons

Strax före klockan 20 på tisdagskvällen kom larm till SOS Alarm att Flottbron över Österdalälven gav vika för en alltför tung lastbil.

Lastbilen hamnade i vattnet bredvid bron.

– Chauffören har tagit sig ur och ingen människa är skadad, säger Jessica Åkerström, vakthavande befäl vid polisens regionledningscentral i Falun.

Det var en långtradare som fraktade pellets som körde enligt GPS som hamnade på Flottbron. När chauffören upptäckte den olämpliga färdvägen gav han full gas i ett försök att ta sig över bron. Lastbilsekipaget vägde sannolikt tiotals ton.

Det lyckades dock inte och bron gick sönder på två ställen. Diesel ska också ha läckt ut som räddningsstyrkan fick sanera.

Viss fordonstrafik får förekomma på Flottbron men den har begränsningar vad gäller vikt på fordonen. Fyra ton är den högsta tillåtna vikten på fordon som får köra över bron.

Bron, som leder över Österdalälven, är en smal pontonbro över vattnet. Den skadades svårt vid olyckan.

– Den är trasig och måste stängas av, säger Åkerström.

Sannolikt kan avstängningen bli långvarig.

Vid 24-tiden på tisdagskvällen var bärgningen påbörjad och räddningstjänstens insats avslutad. Tidigt på onsdagsmorgonen pågick fortfarande bärgningsarbetet för fullt.

Enligt räddningsledare Kjell Nyberg var pelletstransporten på väg till Gagnefsgården.

Det kommer att ta lång tid innan bron är lagad och kan tas i bruk på nytt.

– Den är knäckt på flera ställen, förklarar Kjell Nyberg.