Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flott namn på bron som reste sig och vann SM

Här är förklaringen bakom skyltarna med texten "SM-bron" vid flottbron i Gagnef. Björborevyn vann ju Revy-SM med numret "Mörka vatten", som handlar om bron som gav vika under en fullastad och alldeles för tung långtradare. Nu har ensemblen gjort avstamp för slutspurten inför den kommande revyn – och den reparerade bron höll.

Annons

Många har undrat och en del har också frågat:

– Varför har flottbron i Gagnef försetts med skyltar med texten "SM-bron"?

Svaret är att det är en hyllning till dels den betydelsefulla och originella bron, dels den revyensemble som både vackert och underfundigt skildrade broolyckan i ett SM-vinnande revynummer.

Brosektionerna både reste sig och föll som ett korthus när en 58,5 ton tung långtradare åkte ut på den en kväll våren 2015. Bron förstördes, långtradaren hamnade i vattnet och föraren friades senare från vårdslöshet i trafik.

Flottbron blev omtalad i hela Sverige och olyckshändelsen – självklart – ett inslag i Björborevyn. Mats Lissjanis, sång, och textförfattaren Eva Erkers, tog i höstas hem guld i den lokala klassen i revy-SM med numret Mörka vatten med Simon & Garfunkels Bridge over troubled water som förlaga.

Trots den "tunga" meriten vågade sig revyensemblen häromdagen ut på bron.

– Även om man aldrig ska upphöra att förvånas höjde vi faktiskt på ögonbrynen när vi såg att någon kört på en av de portaler som satts upp för att tydliggöra viktbegränsningen på bron, berättar revyns regissör Eva Östling.

Hon och den ungefär tio personer starka – och tunga – ensemblen har nu inlett slutspurten inför den kommande revyn "Ja, för 17". Den kommer att ta upp företeelser som fäbodliv, "polisnärvaro" i Björbo, fåglar och Donald Trumps frisyr. Men den kommer också att rymma några mer allvarliga inslag, som ska väcka till eftertanke.

Foajén kommer att som vanligt få ett särskilt inredningstema, SM-guldmedaljerna kommer att visas och musiken och sången ska väcka känslor.

Biljettförsäljningen inleddes lokalt under Björbo IF:s senaste hemmamatch i hockey och från och med torsdagen den 3:e november kan biljetter bokas på nätet och direkt via Visit Södra Dalarna.

– En nyhet för året är ett särskilt revypaket inför lördagen den 21 januari, då intresserade har möjlighet att åka med en buss som avgår från Gagnefs kyrkby. Efter föreställningen blir det mat i Fänforsens Restaurang innan bussen går tillbaka till Gagnef, berättar revyns Hans-Erik Bergman och tillägger att Lars Erik Larsson Busstrafik AB och Fänforsens Restaurang är två av revyns samarbetspartners.

Eva Erkers är bokningsansvarig för revypaketet, som redan tilldragit sig sort intresse, inte minst från företag.

För säkerhets skull är det kanske bäst att betona att bussen inte går över flottbron, utan via Djuråsbron.

Annons