Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flodadräkten - en levande historia

Laila Durán, känd och skicklig fotograf av folkdräkter och andra textilier, har vid flera tillfällen fotograferat i Dala-Floda.

I juli 2009 fanns hon på plats för att fotografera inför, under och efter kyrkokonserten och dräktparaden "Bröllop i socknarne tre".

Det resulterade i en stor och uppmärksammad artikel i den norska folkdräktstidskriften Bunad.

När hon planerade en folkdräktsbok kontaktade hon Anna-Karin Jobs Arnberg, en av de ansvariga för dräktdelen av "Bröllop i socknarne tre". Hon är född och uppväxt i Dala-Floda, har skrivit en rad uppsatser om Flodas sockendräkt och textila historia och arbetar som länshemslöjdskonsulent i Stockholm, där maken Matts, även han från Dala-Floda, är violinist i Stockholmsfilharmonikerna.

- Folkdräkter har alltid intresserat mig och från början var det alla vackra tyger, sömmar och inte minst tillverkningsprocessen som fascinerade mig. Efterhand har dräkterna fått en större textilvetenskaplig, etnologisk och inte minst en ekonomihistorisk betydelse för mig, berättar Anna-Karin.

När Laila Durán besökte Dala-Floda ställde Anna-Karin upp med sina samlingar och - tillsammans med döttrarna Emma och Johanna och vännerna Lill-Karin Gustafsson och Niklas Breman - även som modell.

- En förmån, tycker hon och tillägger att det också är i linje med hennes arbete att sprida kunskap om textilia traditioner och hennes övertygelse om att dräktarvet i Floda och på andra ställen måste förmedlas till kommande generationer.

- Att framställa dräkter med alla tillbehör bygger på stor kunskap om olika material och tekniker. Jag ser folkdräkterna som en outtömlig källa för forskning, men också som en källa till inspiration och vidareutveckling av vårt kulturarv. När vi studerar likheter och skillnader mellan dräkter från olika regioner och länder ser vi snart att teknikerna oftast är desamma, det som en gång skiljde oss åt var tillgången på material. Dräkterna är ett historiskt arv och en levande källa till samhörighet, oavsett var vi kommer ifrån. Därför är det så viktigt att dräktskicket lever vidare i en dynamisk och meningsfull samverkan med den moderna människan, anser hon.

Fakta: Scandinavian Folklore

Fotografen Laila Duráns Scandinavian Folklore, som beskrivs som en coffee-table-book, ges ut i april och omfattar 240 sidor med mer än 700 bilder på folkdräkter och bunader från Sverige och Norge.

Den visar dräktskick till vardag och fest med texter på engelska, svenska och norska. Boken följer årets växlingar från norr till söder med miljöer från gårdslivets vardag och årets stora högtider.

Laila Durán har gjort boken i samarbete med nordiska dräktsamlare och museer.

I boken presenteras Flodadräkten över fem uppslag. Omslaget pryds av Emma Arnberg i Flodadräkt och mot en bakgrund i form av ett Flodaåkläde.

Dalarnas sockendräkter representeras även av Bodadräkten.