Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flitpengtill unga

22 unga i riskzonen för att hamna på glid deltog och fullföljde i somras ett projekt med praktik hos arbetsgivare under 13 arbetsdagar.

Annons

Politikerna i social- och utbildningsnämnden fick vid onsdagens sammanträde ta del av en rapport från fältassistenterna Christian Porshage och Anna Hindemo.

En rapport som andas både optimism och glädje.

Fältassistenterna låter förstå att man är mycket nöjda med hur ungdomarna mellan 13 och 16 år uppträdde under "sommarprojektet".

"De som i skolan kanske skolkar (...) eller kanske ställer till det för sig på ett eller annat sätt på sin fritid får ansvar och de tar ansvar. De växer som individer bland annat genom att de blir bemötta på ett positivt sätt, mycket på grund av att de vill och har ambitionen att göra något 'vettigt' under sommarlovet."

25 ungdomar, varav 19 killar, blev antagna till projektet och 22 av dem fullföljde. De flesta fick bra eller utmärkta muntliga vitsord efter praktiken, tre till och med utmärkta skriftliga vitsord. Och, inte minst noterbart, tre ungdomar erbjöds fortsatt sommarjobb.

Sammanlagt utförde ungdomarna 2 442 arbetstimmar och när projektet var avslutat utbetalade kommunen en flitpeng på 25 kronor för varje arbetad timme. Totalkostnaden för projektet blev 70 916 kronor.

Projektet har bedrivits i flera år och efter att ha läst rapporten tvekade inte politikerna att anslå 90 000 kronor så ett sommarprojekt kan genomföras även 2013.