Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flest utrikesfödda bland dem som får socialbidrag

Håller trenden för de första tre månaderna i sig resten av året kommer Ludvika kommuns budget för socialbidragen inte att hålla i år heller.

Anna Hellstrand, förste socialsekreterare i Ludvika, berättar att årsbudgeten för socialbidragen ligger på 37 780 000 kronor.

– Under perioden januari till mars utbetalades 10 855 068 kronor. Det är 1,4 miljoner över periodiserad budget på 9 445 000 kronor, konstaterar hon.

Majoriteten av dem som får socialbidrag är utrikes födda, enligt Anna Hellstrand.

– I januari fick 1 046 personer ekonomiskt bistånd. Av dessa var 669 vuxna och 377 barn (under 18 år). Av de 669 vuxna var 299 personer inrikesfödda och 370 personer utrikesfödda.

Det var 2013 som de utrikes födda blev i majoritet bland dem som får socialbidrag och hon kopplar samman detta med att Sverige tar emot fler asylsökande.

Hellstrand framhåller dock att i gruppen "utrikes födda" ingår även de som bott i Sverige i kanske flera tiotals år och sedan länge är etablerade i det svenska samhället.

Under perioden januari – mars inleddes 60 "nya insatser" för utrikes födda. En insats öppnas för ett hushåll, det vill säga, det kan vara allt från en person till en stor familj, upplyser Hellstrand.

När övergår nyanlända från att få bidrag från staten, Migrationsverket, till att få socialbidrag från kommunen?

– Etableringsersättning utbetalas under en tvåårsperiod och den som efter den tiden inte är självförsörjande söker ofta ekonomiskt bistånd från kommunen. Om det är stora familjer med många barn så räcker inte alltid etableringsersättningen till för familjen och de kan behöva söka ekonomiskt bistånd som komplettering även under den tid de får ersättning från staten.

Vad får en ensamstående i socialbidrag per månad och vad ska ersättningen räcka till?

– Riksnormen för en ensamstående person är 3 880 kronor. Den är beräknad utifrån följande summor: Livsmedel 1 710 kronor, kläder och skor 560, fritid 410, hygien 270, förbrukningsvaror i hushållet 130, dagstidning, telefon och tv-licens 800. Utöver det söker man för sina faktiska utgifter, till exempel hyra, elräkning, hemförsäkring, läkarvård och medicinkostnader, svarar Anna Hellstrand.

Socialbidraget för en familj med två vuxna och två barn under tio år?

– Riksnormen är väldigt åldersuppdelad för barn. Normen för två vuxna och två barn på tre och sju år är 10 950 kronor. 5 010 kronor beräknas gå till livsmedel, 2 110 till kläder och skor, 1 400 till fritid och lek, 820 till hygien, 280 till förbrukningsvaror i hushållet och 1 210 till dagstidning, telefon och tv-licens.