Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flera olyckor på spåriga vägar

Spåriga vägar har under de senaste dygnen bidragit till flera trafikolyckor och tillbud runt om i Gagnef.
– Vi gör vad vi kan för att få bort isspåren, men i den här väderleken sker spårbildningen väldigt snabbt, säger Sven-Erik Bäck, plastchef vid Peabs driftkontor i Nås.

På onsdagseftermiddagen inträffade två vägavkörningar i anslutning till korsningen länsväg 583-länsväg 597 i Arvslindan. Ingen människa skadades vid olyckorna.

Det dikeskörda bilarna stod bara ungefär 20 meter från varandra och hjulspåren i den isbelagda och hala vägbanan var mellan fem och sju centimeter djupa.

Under torsdagsförmiddagen inträffade ett olyckstillbud även på Färjbacksvägen, utanför Djuråsskolan.

Gagnefs kommuns gatuchef Jan Frimodig konstaterar just den här årstiden, när det är kyligt på nätterna och dagsmeja på dagarna, är risken för spårbildning på vägarna extra stor.

– Det gäller att som trafikant vara observant på väglaget och ta det försiktigt, uppmanar han.

Sven-Erik Bäck vid Peab i Nås är driftledare och ansvarig för 63 mil allmänna vägar i delar av kommunerna Gagnef, Leksand, Ludvika och Vansbro. Han såg så snart han fick rapport om olyckan i Arvslindan till att en traktor skrapade bort de värsta ojämnheterna.

– Men just där är det svårt eftersom själva beläggningen också är ojämn. När det som nu är kallt på nätterna blir isen stenhård, men i ojämnheterna, i spåren, värmer solen snabbt upp isen och när det blir blött skvätter vattnet upp på kanterna och bygger på dem så att spåren blir ännu djupare. Vid vissa temperaturer går det här jättesnabbt, förklarar han.

Peab i Nås har just nu två väghyvlar ute som jämnar till vägarna och dessutom har några plogbilar också så kallade underbett, det vill säga enklare hyvlar.

– Vi gör så gott vi kan, men trafikanterna måste också visa omdöme och anpassa farten till väglaget, säger han.