Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flera olyckor och störningar i fjälltrafiken när snöovädret drog in

Det blev stora störningar i trafiken i Sälenfjällen under torsdagskvällen då flera bilar med sommardäck ska ha haft problem att ta sig fram i vinterväglaget. Klockan 22.28 meddelade polisen att det är full framkomlighet på platsen igen, och att ingen person ska ha kommit till skada.
– Snö och sommardäck är ingen bra kombination, säger Bengt Olsson vid Trafikverket.

I vår livesändning berättade Trafikverkets presschef Bengt Olsson och vår reporter Nisse Schmidt berätta om fjälltrafiken:

Under torsdagskvällen meddelar polisen att man använder sig av polispatruller i Sälenfjällen för att lösa en stor trafiksituation.

Enligt polisen ska det vid 19.55 ha varit helt stopp i trafiken mellan Lindvallen och Högfjällshotellet, med anledning av halka och snö.

Bilar med sommardäck ska vara orsaken

– Det är bilar med sommardäck som fastnat i snömodden i uppförsbackar. Polis har då tillkallat bärgare som i sin tur vänt på bilarna så att man kunnat köra ned från fjället igen. Det verkar vara i slutfasen av problemet nu enligt patrullen jag precis pratade med, säger Jan-Åke Sjöström som är vakthavande befäl vid polisen.

Klockan 22.28 meddelar polisen att det är full framkomlighet på platsen igen, och att inga personer ska ha skadats i någon av olyckorna.

Trafikverket har kallat in plog- och sandbil

Bengt Olsson arbetar på Trafikverket, och säger att det kommit upp till en decimeter snö under en väldigt kort tid, vilket orsakat problem för de som har sommardäck.

– Snö och sommardäck är ingen bra kombination. När vi fick reda på detta skickade vi genast upp en sand- och plogbil för att arbeta på platsen. Den hade dock svårt att komma fram i alla köer, men nu ska det vara på gång igen, säger Olsson.

Längre norrut vid Idre började det snöa först vid femtiden på eftermiddagen och det är bara på högre höjder ovanför Idre, som på riksväg 70 norr om Idre som snön låg på vägbanan vid niotiden på kvällen. Efter de senaste dagarna med plusgrader är fortfarande vägarna mer blöta än snötäckta. Men det är minus två-tre grader i luften och snön lägger sig alltmer även runt Idre.

Vid 04-tiden på fredagsmorgonen gick Sveriges Radios Trafikredaktion ut och varnade trafikanterna på riksväg 50 om en stillastående lastbil med släp i höjd med Basstjärn. Lastbilen ska ha hamnat i diket. Det ska enligt uppgifter vara mycket halt på platsen. Trafikverket bedömer att trafiken påverkas fram till klockan 07.

Vid 05-tiden kom också rapporter om en stillastående lastbil på E45 vid Ämådalen mellan Orsa och Sveg.

Sommardäck är absolut inte att rekomendera och under fredagen väntas närmare en decimeter snö och många minsugrader även runt Idre, så onekligen har vintern kommit tillbaka och med den behovet av vinterdäck.

SMHI har utfärdad klass 1-varning

SMHI har utfärdat en klass 1-varning i de västra delarna av länet. Från torsdag kväll fram till fredag väntas snöfall som kan ge upp till 15 centimeter nysnö. Därefter avtagande intensitet.

Tre korta fakta om lagar och regler för vinter- och sommardäck

1. Det är lagligt att köra med dubbdäck efter den 15 april och innan den 1 oktober, om det är, eller befaras bli vinterväglag.

2 . Med vinterdäck menas dubbade däck, eller så kallade odubbade friktionsdäck. Både dubbade och odubbade däck får inte blandas på ett och samma fordon.

3. För personbilar och andra lätta fordon med en totalvikt upp till och med 3,5 ton måste mönsterdjupet vara minst tre millimeter i däcken.

Källa: polisen.se

LÄS OCKSÅ: Klass 1-varning – kan komma upp till 15 centimeter nysnö i påsk

■■ För mer Blåljus-nyheter, klicka här

■■ TIPSA! Vet du mer? Har du film/bild? kontakta oss här