Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera nya bostadsområden i Mora planeras

/
  • Stadsarkitekt Tommy Ek visar ritningarna till det nya särskilda boende som kommer att byggas i Noret Norra.
  • Mora Strands vd Stefan Larsson.
  • Infrastrukturen byggs i Noret Norra intill E45.
  • I Tuvan byggs fem hyreslägenheter där tidigare Coop hade sin butik.
  • I Tingsnäs byggs två huskroppar, som ska bli nya studentbostäder.
  • Studentbostäder under byggnation i Tingsnäs.
  • Ritning på det nya särskilda boendet i Noret Norra. Skissen är gjord av Mondo Arkitekter AB.

I området Noret Norra planeras ett stort antal bostäder, förskolor och boende för äldre på ett 77 hektar stort område. Innan byggnationen börjar i Noret Norra planerar kommunen ett flertal andra mindre byggprojekt i Mora för bostäder.
– Det är stort tryck på bostadsmarknaden i Mora. Det finns inga lediga lägenheter alls och tomtkön blir allt längre. Därför behövs Noret Norra, säger Stefan Nilsson vd, Mora Strand.

Annons

– Vi fortsätter bygga infrastrukturen och förbereda för byggnationen i Noret Norra. Detaljplanen är klar och Mora Strand, det kommunala bostadsbolaget, vill bygga. Ett politiskt igångsättningsbeslut behövs för att vi ska kunna börja sälja tomter. Troligtvis börjar vi med det under nästa år. Upphandlingsplanen är också klar med markanvisning för entreprenörer och det finns flera intressenter, som vill exploatera i området. Ett särskilt boende med fyra avdelningar är det som först kommer att byggas i Noret Norra, säger stadsarkitekt Tommy Ek.

– Enligt detaljplanen finns möjlighet att bygga både villor, flerfamiljshus, flera olika typer av bostäder och många bostäder. Vi avvaktar politikernas beslut om byggstart. Därför är det ännu osäkert när byggnationen kan komma i gång. Vi har väntat många år på det här projektet och Mora behöver flera tomter och bostäder, säger teknisk chef i Mora kommun, Mikael Jaråker.

Detaljplanen är antagen och entreprenörerna väntar. Enligt stadsarkitekten och den tekniska chefen väntar flera intresserade entreprenörerna på att få börja bygga.

– Canadaområdet är ett fint tomtområde, men där är tomterna slutsålda. Vi ser vilket stort intresse det är i Mora från privatpersoner och företag att börja bygga men tanke på alla det bygglov vi hanterar här på stadsbyggnadsförvaltningen. Vi arbetar med utvecklingen av handelsområdet i Noret, säger Tommy Ek.

Stadsbyggnadsförvaltningen ser också mycket stort intresse för strandnära tomter sedan den nya strandskyddslagen trädde i kraft, som underlättar byggnation i strandnära områden.

– Vi såg direkt efter beslutet effekter av det med en mängd nya bygglovsansökningar i dessa områden, framför allt i Nusnäs.

Nyligen blev även detaljplanen klar för ett stort nytt industriområde i Örjastäppan.

Mora Strand är byggherre för Noret Norra, men arbetar intensivt med andra byggprojekt i Mora.

– I Tingsnäs bygger vi studentbostäder, som omfattar två huskroppar och 22 lägenheter. Det väntas vara klart i Maj. Vi arbetar också med flera bostadsområden i central Mora, bland annat vid Zornska, före detta fritidsgården i Mora där trevåningshus planeras att byggas. Klockarhagen är ett annat bostadsområde som vi planerar att bebygga. Trycket är oerhört stort på bostäder och i dagsläget finns inga lägenheter alls.

Ett exempel på hur intensivt kommunen arbetar för att fram fler bostäder är fastigheten i Tuvan där det tidigare fanns en Coopbutik.

– När vi inte kunde hyra ut fastigheten beslutade vi oss för att bygga om den, vilket nu sker, till fem hyreslägenheter, vissa med egen uteplats. De ska vara klara under våren, säger Mora Strands vd Stefan Larsson.

Samtidigt pågår diskussioner i styrelsen för Mora Strand om ytterligare bostadsområden. Vilka de är ännu inte offentligt, berättar Stefan Larsson.

Läs även: Låt Mora Strand bygga äldreboendet

Läs även: Handels området Noret växer

Läs även: Värmeverk byggs

Annons