Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flera ifrågasätter en ny Bolidengruva

Det har kommit in flera erinringar mot Bolidens nya gruvplaner på Västansjögruvan i Stollbergsfältet under Bergsstatens remiss.

Det ena, med begäran om avslag på Bolidens ansökan om Västansjö K1, kommer från en fritidsboende med familj, som ägt en fritidsfastighet i Lilla Dagkarlsbo i Stollbergs närområde sedan 1960.

De är bosatta i Täby och Saltsjö-Boo och påminner Bergsstaten om den tidigare gruvdriften och svårigheterna att få tillstånd en miljösanering av gamla Stollbergsgruvan så kommer miljöbelastningen att öka ytterligare med Bolidens nya gruva och dess transporter.

Advokat Karin Dunér som företräder två fastighetsägare som äger Starbogård 800 meter från det sökta området och som har rättegångsfullmakt från tolv personer ifrågasätter Bolidens uppgift om närmsta boende på 1,5 kilometers avstånd. Fastighetsägarna bor inte permanent på Starbogård utan delar detta med boende i Täby.

Advokaten skriver att det inte är gruvplanerna i sig som ifrågasätts utan frågor som buller, föroreningar och gruvvatten samt de stora upplagen som måste belysas i samråd.

De vill flytta upplagen och skydda sjön Staren bättre.

Fastighetsägare boende i Söderbärke och Nacka med en fastighet i Silfhyttan vill att Bergsstaten avslår Bolidens ansökan då en gruva kommer att bullra och störa boende runt sjön Staren och vid vissa vädertillfällen Gubbo, Källvass, Silfhyttan och Dagkarsbo. De påminner myndigheterna om de svåra såren i naturen från tidigare gruvor i området och att samhället manipulerats i samband med att Northland fick tillstånd till Pajalagruvan.