Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flera fall av sexuella ofredanden och fylleri på Granny Goes Street-festivalen

Inför Granny Goes Street-festivalen i Falun mobiliserade arrangören på att motverka fylleri och sexuella ofredanden. Polisens krassa facit under natten uppvisar bakslag på båda punkterna.

När det gäller nykterheten så genomfördes konceptet "Stay Sober" för andra året. I ett samarbete med Ungdomens Nykterhetsförbund skulle ungdomar inspireras att hålla sig nyktra genom en tävling med priser.

Under helgens festival i Falun drogs även en kampanj igång mot just sexuella ofredanden, under parollen "Det där är inte okej". Bland annat uppmanades besökare att filma gärningspersoner och våga anmäla när man blivit utsatt för brott.

I vilken grad satsningarna höll ner polisens trista siffror står dock oklart.

Camilla Eriksson, vakthavande befäl i Dalarna, berättade under natten mot söndagen att polisen hade fullt upp med att hålla ordning på besökarna både inne på och utanför festivalområdet.

– Vi har omhändertagit ett 20-tal fyllerister i närheten av festivalområdet och ungefär hälften av dem är minderåriga. Även när det gäller sexuella ofredanden finns flera anmälningar. Jag kan inte säga exakt hur många men det är åtminstone en handfull. Någon flicka har blivit antastad av flera gärningsmän.

Både polis och festivalpersonal cirkulerade på festivalområdet för att bland annat förhindra och upptäcka just sexuella ofredanden.

På söndagseftermiddagen hade ännu ingen misstänkt gärningsman gripits.

Fotnot: Polisen har i efterhand korrigerat uppgiften om att man omhändertagit fyllerister inne på festivalområdet. Så här skriver man på sin hemsida: "... för övrigt förflöt festivalen som planerat utan fylla och bråk. Det var däremot stökigt i centrum, utanför festivalområdet, där ett antal personer omhändertogs på grund av kraftig berusning".

LÄS MER: Så var eftermiddagen på Granny Goes Street - en folkfest för hela familjen

Se tv-klippet nedan från eftermiddagen.

LÄS MER: Så var spelningen med Miriam Bryant

TV: Galna Miriam Bryant-fans på Granny goes street - Se glimtar från festivalen här