Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flera elevrum öppnades med huvudnyckel

Det blev droppen för de redan hårt drabbade eleverna på Brunnsviks folkhögskola.

– Flera män från folkhögskoleföreningen och LO:s dotterbolag (hyresvärden) gick in med huvudnyckel i låsta rum utan att de varslat om det. Det är extremt allvarligt och nu har vi varit i kontakt med polisen.

Larmet kommer från Hanna Federley-Holmkvist, elev vid omsusade Brunnsviks folkhögskola.

– Vi öppnade två eller tre dörrar men ingen gick in, parerar Enrico Barile, vd för Brunnsviks Förvaltning AB.

Det var i samband med att besiktningen inför den stundande flytten inleddes på torsdagen som de ovälkomna besöken ska ha förekommit på Brunnsviks internat. Efter lunch uppges flera elever ha blivit varse att en nyckel sattes i låset och att dörren gick upp. De drabbade uppges ha tagit mycket illa vid sig.

– De har erkänt att de öppnade två dörrar men vi vet ju inte hur många rum de kan ha varit in i. Ingen av de som bor i rummen har fått någon ursäkt. En av männen sa bara tystlåtet att han beklagade men sedan kunde de inte säga mer, berättar Federley-Holmkvist.

Hon uppger vidare att polisen, genom en lärare, har fått kännedom om det inträffade. Det var dock ännu på torsdagskvällen oklart om det leder till en formell anmälan om olaga intrång.

Händelsen var det sista de hårt prövade eleverna behövde. Många upplever att viktig information om situationen vid skolan har undanhållits dem i det längsta. Uppsägningen för avflytt till årsskiftet ägde rum redan den 2 juli. Från elevhåll hävdas vidare att rektorn avrått dem från att tala med media.

– Vi känner oss lurade och trampade på. De borde ha varit ärliga. Rektorn sade bara att det förhandlades om hyresavtalet men att det inte skulle påverka oss. Vi blev helt förda bakom ljuset och är väldigt upprörda över det här. Vi har lånat pengar till en utbildning som finns här i Brunnsvik och ingen annan stans, markerar Federley-Holmkvist.

Nu kräver eleverna att de får fullfölja den påbörjade utbildningen på Brunnsvik. Om inte finns en uppenbar risk att många väljer att hoppa av. Nästa steg blir att eleverna gör en manifestation i Ludvika kommande fredag.

Rektor Sofie Wiklund tillbakavisar kritiken om såväl bristande information som att hon skulle ha belagt eleverna med munkavle.

– Eleverna har varit välinformerade om läget men kan inte få information om alla turer i en förhandlingsprocess. Vi har jobbat in i det sista för att hitta en lösning med LO. Jag har full förståelse för att de tycker att Brunnsvik är en fin plats. Men vi kan inte pumpa in miljoner i byggnader som är fallfärdiga.

– Flytten till Borlänge förstärker och förbättrar innehållet i utbildningen. Borlänge är ett musik- och kulturcentrum där det går att hitta bra samarbeten.

– Och förbjuda någon att tala med media. Det varken kan eller vill jag göra, verkligen inte.

Hon beklagar samtidigt de misstänkta intrången i rum på internatet.

– Det var ett mänskligt misstag vid fel tillfälle. Nu besiktar vi elevrummen först när alla har flyttat ur.

Förvaltningsbolagets vd, Enrico Barile, satte stopp för besiktningen i internatet när han insåg att det var ogörligt.

– Vi gick inte in i något rum. Punkt slut. Och jag bad dessutom klart och tydligt om ursäkt.