Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler verksamheter i kyrkans regi

Musiklekis för barn och föräldrar samt en psykologisk samtalscirkel.
Det är två nya inslag i Svenska Kyrkans verksamhet i Borlänge.

Inom Svenska Kyrkan finns en tanken om att finnas där människor finns och att erbjuda olika former av aktiviteter. Något som inte minst gäller vi Borlänge där kyrkan lagom till hösten drar i gång två nya och vitt skilda verksamhetsområden, musiklekis samt psykologi, i Hagakyrkan.

"I tacksamhetens tecken" är rubriken på en samtalscirkel baserad på författaren och psykoanalytikern Patricia Tudor-Sandahls bok med samma namn. Den startar den 12 september och cirkelledaren Nina Remdahl, tidigare lärare vi bl a psykologi, hälsar intresserade Borlängebor välkomna.

– Vi arrangerar cirkeln i samarbete med och då vi märker att folk är intresserade av psykologirelaterade frågor. Vi kommer med utgångspunkt från boken att tala och tacksamhet och vad det innebär. Det är inte minst en fråga som kan komma upp i samband med sjukdom och andra livskriser som väcker starka känslor, förklarar Nina Remdahl.

– Man kan säga att detta är något som ligger nära det som kallas mindfulness och som bygger på att leva här och nu och vara tacksam. Samtidigt finns det ju baksidor med att vara tacksam, t ex att man slår sig till ro och inte utvecklas, och det är en aspekt som kan komma att tas upp under samtalscirklarnas gång.

Det andra nya verksamhetstillskottet riktar kyrkan mot barn i åldern 3-6 år och deras föräldrar. Detta i form av ett musiklekis som startar den 20 september.

– Varannan torsdag blir det sång och lek, rörelseövningar, sagoberättande och fikastund och vår tanke är att även föräldrarna ska delta, ungefär som vid öppna förskolan. Det finns ett behov av den här typen av verksamhet så därför känns det verkligen roligt att nu kunna erbjuda det, säger ledaren och kyrkomusikerna Anna Bengtsdotter som även betonar att man inte är tvingad att delta varje gång.

– Nejdå, det här är som sagt en öppen verksamhet och inget tvingande, man kommer i mån av tid helt enkelt. Alla är välkomna, men det underlättar om man gör en föranmälan.

För kyrkoherde Ann-Gerd Jansson innebär de nya verksamhetstillskotten att behov stillas.

– Så är det. Detta är aktiviteter det länge funnits en längtan efter, avslutar hon.

Ytterligare information om kyrkans verksamhet finns på www.svenskakyrkan.se/borlange