Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler väljer färdiglagat i nyår

Till nyår vill man kanske äta lite extra gott, och många väljer att låta en cateringfirma göra jobbet.
– Beställningarna har ökat med 30 procent sedan i fjol, säger Johan Sundgren på Ica Maxi i Borlänge.

Allt fler väljer att skippa matlagningen vid storhelger som nyår, och allt fler cateringfirmor erbjuder sina tjänster till stressade helgfirare.

– Det blir större och större, vi har en 30-procentig ökning från i fjol.

Det säger Johan Sundgren, som är driftchef inom färskvaror på Ica Maxi i Borlänge, och berättar att deras à la cartemeny med tre rätter är vad som säljer bäst.

Än den klassiska hummern då?

– Den säljs det mest av ute i butiken, men vi har en skaldjurslåda där hummer ingår, som vi har fått några beställningar på.

– Smörgåstårtor är också stort. Till i morgon kväll ska 150 stycken vara klara, säger köksansvariga Jennika Hets medan hon med flinka fingrar garnerar tårtor som fyller ett helt bord.

Även på Coop Norra Backa märker de ett ökat sug efter catering till nyår, jämfört med premiäråret i fjol.

– Vi ser en trend att fler väljer att köpa färdiglagat. Hos oss är det brickor med plockmat som går mest, säger Mats Zettergren, säljledare inom färskvaror.

Han berättar att beställningarna inför årets julhelg var dubbelt så många som för ett år sedan.

– Det känns kanske som ett bättre alternativ än att äta julmat i en och en halv vecka, och ständigt plocka maten in och ut ur kylen.

Hos Dala catering i Borlänge ska de köra ut mellan 50 och 60 leveranser på nyårsafton, vilket är ungefär lika mycket som tidigare år.

– Under julen var det mer hektiskt, då hade vi mellan 200 och 300 beställningar, säger Kjell Fellenius.

– Folk kanske har blivit bekvämare och vill ta det lite lugnare, svarar han på frågan varför konceptet med catering tycks öka.