Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler väljer att skaffa hemlarm

Trots att inbrott i bostaden bara står för en procent av alla anmälda brott väljer allt fler villaägare och lägenhetsinnehavare att skaffa hemlarm.
Stefan Almqvist, larmtekniker och ägare till det Ludvikabaserade säkerhetsföretaget Safe N' Sound (SNS), har sett en stadig ökning under de senaste åren.

Annons

– När vi drog i gång verksamheten för tio år sedan bad folk nästan om ursäkt när de skaffade larm. Nu är folk mer pålästa och införstådda med att larm har en motverkande effekt mot inbrott, säger han.

Som ägare till ett företag som säljer bland annat hemlarm är Stefan Almqvist givetvis positiv till att fler nu väljer att skydda sina hem med tekniska anordningar.

Han tror dock att många delar hans egen uppfattning om larm.

– Jag har naturligtvis själv larm hemma, och det är inte för att jag har något av större värde utan för att jag vill slippa känslan av att någon har rotat runt bland mina grejer, säger han.

Den som väljer att skaffa hemlarm får i dag stora och tydliga skyltar och dekaler placerade på dörren eller fasaden.

Ett alternativ till att installera ett riktigt larm är att bara köpa skyltar, men då de saknar de kända säkerhetsföretagens logga är det något som Stefan Almqvist avråder från.

– Busarna vet vilka skyltar som är aktuella och vilka som inte är det.

Johan Pettersson, skadeförebyggare på Dalarnas Försäkringsbolag, delar Stefan Almqvists uppfattning.

– Desto kändare varumärke, desto bättre är det. Någon skräms säkert av alternativa skyltar men tjuvarna är inte dummare än att de ser skillnad på dem. De kan nog sin bransch lika bra som du kan din och jag kan min.

Även Dalarnas Försäkringsbolag, som också säljer larm, har märkt av kundernas ökade intresse för att skydda sina hem.

– Medvetenheten hos folk ökar. Det är väldigt ovanligt att man får inbrott i en villa om man har larm med skyltar på utsidan. I dag är larmen inte heller bara inbrottslarm, utan övervakningssystem som kan varna om allt från brand till fukt och strömavbrott.

Trots att inbrott, i förhållande till vattenskador och bränder, är ett litet problem för försäkringsbolagen i Dalarna så rekommenderar Dalarnas Försäkringsbolag kunderna att skaffa hemlarm.

– Känner sig folk otrygga ska de absolut skaffa larm. Även om inbrott är ett litet problem för oss är det ett jättestort problem för de som drabbas, säger Johan Pettersson.

Enligt Brottsförebyggande rådets statistik klarades endast fyra procent av förra årets 22 200 bostadsinbrott upp så att en person kunde bindas till brottet.

Anders Eriksson vid Ludvikapolisen hoppas att modern larmteknik framöver ska kunna bistå polisen i utredningarna av inbrotten.

– De moderna larmen med filminspelning är väldigt bra för oss, säger han.

När det kommer till de mer traditionella larmen menar han att det viktigaste är att de har någon form av yttre indikering.

– Vi har långa avstånd och går till exempel ett larm i Fredriksberg tar det lång tid innan väktare kommer. Med yttre indikering som ljud eller ljus kan en granne också märka att larmet går och om det låter mycket kanske tjuven försvinner på en gång, eller i alla fall inte är kvar lika länge.

För faktum är just att hemlarm inte skyddar mot själva inbrottet, utan är tänkt att avskräcka tjuven från att genomföra det.

Det optimala är att även ha kraftiga lås på dörrar och fönster som inte går att öppna inifrån utan nyckel.

Anna Johansson, låssmed på Låscenter i Ludvika, har ett bra tips.

– Man ska göra det jäkligt för tjuvarna att komma ut, för in kommer de alltid, säger hon.

Det viktigaste, menar hon, är att se till att tjuvarna inte kommer ut genom dörren.

– Det är svårare att bära med sig tv:n och datorn genom fönstret.