Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler unga konstnärer – Konstrundan slår rekord

Årets konstrunda – Konst & Hantverk Gagnef runt – slår rekord.
– Antalet deltagare ökar stadigt, flera unga konstnärer deltar och rundan engagerar de konstintresserade, säger Eva Nordström, kulturansvarig i Gagnefs kommun.

Ungefär 30 konstnärer, konsthantverkare, sällskap och föreningar visar under delar av påskhelgen sina verk och alster.

Det sker i deras egna hem och ateljéer, men också i andra lokaler, bland annat i Kulturhuset15, Björbo Lillkyrka, Aktivitetshuset och Ottilia Adelborgmuseet.

På några platser är det också sammanslutningar av konstnärer som ställer ut.

– Ifjol hade konstnärerna och konsthantverkarna totalt ungefär 1500 besök och det – och det rekordhöga deltagande i årets runda – visar att konstintresset i kommunen är stort, trots att vi har få yrkesverksamma konstnärer, konstaterar Eva Nordström.

Hon berättar att det finns en trogen kärna av deltagare som varit med sedan starten, men att det varje år tillkommer några "nya".

Läs också: Samlingsutställningen tillbaka nästa år?

Bland årets debutanter märks Marthe Hedström och Jon Swärd, som ställer ut i OA-museets lilla sal.

– Med hjälp av introspektion, foto, installation och film utforskar vi vem en får och kan vara. Vi söker svar i vår egen identitetsförvirring. En av oss ställer sig frågan om det finns något som verkligen är genuint? Den andre gör ett nedslag i den märkligt nog fortfarande provocerande jämlikheten, berättar Marthe och Jon.

Årets konstrunda har också utökats till att omfatta en del av Leksand, nämligen Ål-Kilen. Där visar Berit G Bergfors skinnhantverk..

– Årets runda har något för alla; ett populärt utflyktsmål är Gagnefs vävstuga, där det är kaffeservering med kakbuffé. Men de konstintresserade kan också se verk av Per-Hilding Perjons (1911-1998) och Torsten Dahl (1903-1967), berättar Eva Nordström.

Läs fler Gagnefsnyheter.

Läs mer om nöje och kultur.