Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler ska snabbare ut i jobb

Ett snabbspår in på arbetsmarknaden för nyanlända.
Och fler kommuner som tar ansvar.
Det tror arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) bidrar till en bättre integration.

Under måndagen mellanlandade Sverigeturnén för bättre i integration och fler jobb.

Hörsalen i Teknikdalen är välfyllt när debattörerna inleder sitt samtal.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson finns på plats, liksom Johanna Jönsson, Centerpartiets talesperson i integrations- och migrationsfrågor och Jan Bohman (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Ylva Johansson talar om ett snabbspår in på arbetsmarknaden för nyanlända. Olika förslag ska underlätta och skapa möjligheter,

– Vi avreglerar arbetsmarknadspolitiken och arbetsförmedlingen för att skapa större flexibilitet. Snabbspår innebär att vi skräddarsyr vägar.

Hur detta kan se ut beror på individen och vilken bransch det handlar om.

– När en person är redo att jobba finns ingen anledning att vänta, menar Ylva Johansson som också berättar om de så kallade traineejobben som hon menar blir ytterligare en pusselbit.

Efter Filip Hammars och Fredrik Wikingssons film Trevligt Folk om det Somaliska bandylandslaget genomför Tobias Lindfors, vd för StudentConsulting, och Patrik Andersson, initiativtagare till Somalia Bandy, en Sverigeturné.

StudentConsulting har varit det somaliska bandylandslagets huvudsponsor. Målet med turnén är att ytterligare sätta fingret på jobb- och integrationsfrågorna.

Under diskussionen i Teknikdalen konstaterar Ylva Johansson att Borlänge är en av de kommuner i landet som tar ett stort ansvar när det gäller flyktingmottagandet.

Ytterligare ett antal kommuner tar ett stort ansvar - samtidigt som det finns de som av olika orsaker tar emot relativt få nyanlända.

Ylva Johansson aviserar att det kommer att bli ändring på den punkten.

– Det är en oproportionerlig fördelning av nyanlända. Så kan vi inte ha det. Alla måste vara med och bidra. Det måste finnas en planeringshorisont och en rättvis fördelning.

Centerns Johanna Jonsson menar även hon att det behövs en förändring och en annan fördelning an ansvaret för flyktingmottagandet.

Att regeringen anslår 30 miljoner för att kommuner ska kunna samarbeta med näringsliv och föreningsliv för bättre integration, det välkomnas av Tobias Lindfors.

Men han anser att det är för lite - att det behövs betydligt mer.

Ylva Johansson utlovar dock på stående fot, att om pengarna går åt så ska hon fixa fram mer.