Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler säger OK till vinst

Under några febriga veckor tidigare i år kom företagsnamnet Carema att bli synonymt med usel omsorg och oskäliga vinster. Att vården på det aktuella äldreboendet hade brister innan Carema tog över, och har konstaterats ha samma brister nu sedan det återkommunaliserats, är knappast en etablerad bild.

Det finns förstås lika goda skäl att granska privata utförare av skattefinansierade vård- och utbildningstjänster som det finns att granska kommunala sådana. Skattebetalarperspektivet behövs. Det är bra att finansminister Anders Borg ska täppa till den möjlighet som Perssonregeringen öppnade för med skatteflykt genom så kallade räntesnurror.

Synen på välfärdsföretagens vinster var tidigare entydigt negativ bland väljarna. Nu uppger 62 procent av väljarna att en vinstbegränsning skulle minska valfriheten.

I takt med att debatten rullat vidare har särskilt alliansväljare svängt i synen på vinster, visar en ny opinionsundersökning av Demoskop.

Nu tycker 56 procent av alliansväljarna att det ska vara möjligt för friskolor att göra vinst och cirka 90 procent av alliansväljarna är för rätten att välja skola.

Det är bara i V väljarna i någon högre utsträckning är emot rätten att välja skola – ungefär hälften av V-sympatisörerna svarar att någon sådan rätt för elever och föräldrar behövs inte.

Debatten förs på ett upphetsat, skruvat och osakligt sätt från båda sidor. Gunnar Hökmark (M) betecknar frågan som en ny löntagarfondsstrid och anser att vinstförbud i välfärden hotar företagande över huvudtaget. Nonsens.

Från andra kanten demoniseras välfärdsföretagen med olika påståenden, som tyvärr också vunnit fäste hos allmänheten. 65 procent tror att det är en lägre andel elever med invandrarbakgrund i friskolorna, när det egentligen är tvärt om.

En tredjedel tror att vinstutdelningen bland friskoleföretag är större än i andra branscher. Det är tvärt om. En femtedel tror felaktigt att det kostar föräldrarna pengar att deras barn går i en friskola. Så är det ju inte heller.

Mycket liten indignation bland väljarna förekommer över att 47 av de 50 skolorna i Sverige med sämst kunskapsnivå i nationella prov i 9:an är kommunala skolor – då diskuteras inte driftsformen som ett problem.

Ännu har inte debatten nått nivån där själva resultatet av verksamheten hamnat i fokus.