Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler platser på vårdutbildningarna

Det blir 415 nya platser på sjuksköterskeprogrammen nästa år, enligt ett förlag från regeringen. Man bland annat skulle det ge 25 nya platser på Högskolan Dalarna.

Annons

Men Vårdförbundet är skeptiskt till om studenterna kommer komma ut på praktik.

De kommande tre åren blir det ytterligare 80 nybörjarplatser på läkarprogrammet, 29 på tandläkarprogrammet och 485 på sjuksköterskeutbildningarna runtom i landet, enligt förslaget som presenteras i höstens budgetproposition.

– Långsiktigt står sjukvården inför stora pensionsavgångar. Medelåldern är hög och vi utbildar för få för att täcka de behoven, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP).

Björklund tycker att de nya läkarplatserna gör stor skillnad.

– Ja, det är ju 80 till per år. Tänker man sig att det är en livslång anställning talar vi ändå om flera tusen på några årtiondens sikt

De nya utbildningsplatserna kommer att finansieras genom omfördelning mellan olika universitet och högskolor. En del av utbyggnaden görs också med pengar som frigjorts sedan utomeuropeiska studenter börjat betala för att studera i Sverige.

På 19 lärosäten i landet föreslås en ökning på 8–50 nybörjarplatser för sjuksköterskor nästa år. Dessutom skärps kraven på landstingen att ordna praktikplatser för sjuksköterskestudenterna, annars kan utbildningsplatserna flyttas till andra håll i landet.

– Där sätter vi nu tummen i ögat på landstingen, säger Jan Björklund.

Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande, är positiv till att det satsas på fler platser, men tror ändå att sjuksköterskestudenterna får svårt att komma ut på praktik.

– Det hjälper inte att hota, för det finns inga platser. Du måste ha handledare på arbetsplatserna som kan ta emot studenterna i dag. Där är problemet att det finns för få handledare och för få praktikplatser och vi ser att man drar ner, säger hon. (TT)