Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler pixlar i nya Iphone - "Inget revolutionerande"

"Det enda som har förändrats är allting", utropade Apple när de nya Iphone-modellerna presenterades i San Francisco, USA.

Men telekomexpert anser att det mest handlar om uppgraderingar.

De nya telefonerna, 6s och 6s Plus, har en bättre kamera med 12 megapixel. Enligt vice vd Phil Schiller ville Apple inte öka antalet pixlar förrän man kunde garantera en bibehållen bildkvalitet. Dessutom introducerar Apple "live photos", rörliga bilder där man kan se en krusning i vattnet på en naturbild eller ett barn som vinkar på ett portträtt.

De har även "3d touch", ett lätt tryck på skärmen ger en glimt, medan ett hårdare skickar en vidare till bakomliggande innehåll. Det ger till exempel möjlighet att se länkar i mejl utan att öppna Safari eller att visa bakomliggande innehåll utan att öppna appar.

Bengt Nordström, telekomanalytiker och vd på konsultbolaget Northstream, tycker att nyheterna för Iphone mest handlar om uppgraderingar.

– Det är inget revolutionerande. Men en sådan här lansering gör att Iphone kommer att fortsätt att tuffa på starkt. Det är sannolikt att den som redan har en Iphone kommer att fortsätta.

Nordström tycker att den nya Ipaden, Ipad Pro, är det mest överraskande bland de nya produkterna. Den har bland annat en skärm på 12,9 tum, större skärm än någon tidigare IOS-enhet och ett tangentbord och penna.

– Den bryter lite ny mark och bidrar nog till att accelerera att pc-eran går mot sitt slut. Man ser att de siktar mot företagsmarknaden och det ska bli spännande att följa.

Han ser dock en risk för att Apple kannibaliserar på sina egna produkter.

– 6s Plus ligger rätt nära Ipad-marknaden och Ipad pro ligger ganska nära Macbook Air.

Ett tillbehör till den nya värstingpaddan kallas Apple Pencil och är en penna som används för att skriva på skärmen. De annars så hängivna Apple-fansens reaktion var skeptisk. Apple grundaren Steve Jobs ord "Vem vill ha en penna" citerades snabbt i olika forum på nätet.

– Jag skulle inte döma ut den så snabbt, säger Bengt Nordström.

– Att kunna göra anteckningar och figurer på en text låter jättespännande. Sedan är frågan hur bra den är på marknaden.

(TT)