Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler pappor tar ut föräldraledighet – "Ändå lång väg kvar till ett jämställt nyttjande"

På söndag är det fars dag. Inför det presenterar Försäkringskassan siffror som visar att landets pappor fortsätter ta ut en allt större andel av föräldrapenningen.

Annons
Stadig ökning av andelen dagar med föräldrapenning som betalas ut till papporna.Foto: Izabelle Nordfjell / TT

Fördelningen i procent mellan barnets mamma och pappa var för tio år sedan 79,1 mot 20,9. Motsvarande siffor idag är 72,4 mot 27,6 – en ökning inom gruppen pappor på 32 procent.

– Vi ser en stadig ökning av andelen dagar med föräldrapenning som betalas ut till papporna. Få länder i världen kan visa upp motsvarande könsfördelning när det kommer till uttag av föräldraförsäkringen, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan, i ett pressmeddelande.

Varje förälder har rätt till hälften av de 480 dagarna med föräldrapenning per barn. Enligt Försäkringskassan är pappornas genomsnittliga uttag endast 106 dagar innan barnen fyllt åtta år.

– Att papporna idag inte ens tar ut hälften av de dagar som de har rätt till visar att även vi i Sverige har en lång väg kvar till ett jämställt nyttjande av föräldraförsäkringen, säger Niklas Löfgren.

Mer läsning

Annons