Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler och flerskräpar ner

Är allemansrätten hotad?
Enligt Mats Ericsson, distriktschef på Stora Enso i Falun, kan missnöjet över ansvarslösheten i skogen få allvarliga konsekvenser.
– Tyvärr har nedskräpning i naturen ökat drastiskt de senaste åren, säger han.

Annons

Skogen i Grycksbo, där det aktuella lägret fanns, ägs av Bergvik skog AB, men administreras av Stora Enso.

– Jag har som representant för Bergvik skog AB pratat med bärplockarna i Grycksbo om vad som förväntas av alla som besöker skogen, men det har uppenbarligen inte hjälpt. Det är generellt fler som inte visar hänsyn i skogen nu för tiden, även svenskar, säger Mats Ericsson.

När han besökte lägret i Grycksbo framgick det av mängden att det inte handlade om bärplockning för privat bruk. Han uppskattar att det bodde mellan 10 till 30 personer i lägret och att de stannat betydligt längre än ett dygn. Han beskriver också en odräglig tillvaro för bärplockare som kommit till Sverige från Europas fattigare länder i hopp om att tjäna pengar.

Mats Ericsson besökte ett liknande läger i fiol, då i Rostberg. Hans försök att prata med bärplockarna den gången bemöttes med mutor och stämningen var så obehaglig att han efter det inte åker ut ensam för att informera.

– I Rostberg ligger skräpet fortfarande kvar nu efter ett år trots att kommunen känner till det. Vi vill att människor ska vilja vistas i skogen men inte under vilka omständigheter som helst. Markägare eller de som äger stugor i omgivningen blir i slutändan mindre tillmötesgående mot besökare i skogen, säger han.

Sedan juni i år har 46 fall av nedskräpning i naturen anmälts i Dalarna, varav en handfull kan kopplas till bärplockare.