Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler och flerskräpar ner

Är allemansrätten hotad?
Enligt Mats Ericsson, distriktschef på Stora Enso i Falun, kan missnöjet över ansvarslösheten i skogen få allvarliga konsekvenser.
– Tyvärr har nedskräpning i naturen ökat drastiskt de senaste åren, säger han.

Skogen i Grycksbo, där det aktuella lägret fanns, ägs av Bergvik skog AB, men administreras av Stora Enso.

– Jag har som representant för Bergvik skog AB pratat med bärplockarna i Grycksbo om vad som förväntas av alla som besöker skogen, men det har uppenbarligen inte hjälpt. Det är generellt fler som inte visar hänsyn i skogen nu för tiden, även svenskar, säger Mats Ericsson.

När han besökte lägret i Grycksbo framgick det av mängden att det inte handlade om bärplockning för privat bruk. Han uppskattar att det bodde mellan 10 till 30 personer i lägret och att de stannat betydligt längre än ett dygn. Han beskriver också en odräglig tillvaro för bärplockare som kommit till Sverige från Europas fattigare länder i hopp om att tjäna pengar.

Mats Ericsson besökte ett liknande läger i fiol, då i Rostberg. Hans försök att prata med bärplockarna den gången bemöttes med mutor och stämningen var så obehaglig att han efter det inte åker ut ensam för att informera.

– I Rostberg ligger skräpet fortfarande kvar nu efter ett år trots att kommunen känner till det. Vi vill att människor ska vilja vistas i skogen men inte under vilka omständigheter som helst. Markägare eller de som äger stugor i omgivningen blir i slutändan mindre tillmötesgående mot besökare i skogen, säger han.

Sedan juni i år har 46 fall av nedskräpning i naturen anmälts i Dalarna, varav en handfull kan kopplas till bärplockare.