Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler lärare kan bli aktuellt

Kommunledningen är glad över den något förbättrade placeringen, men är inte nöjd.
– Det ser inte bra ut, säger skolchef Ulf Månsson.
– Om vi får mer pengar i budgeten kan de till exempel användas till fler lärare, menar Mari Jonsson, ordförande i barn- och bildningsnämnden.

Mari Jonsson, (S), ordförande i barn- och bildningsnämnden, är glad över att Borlänge hamnat på en något bättre placering i år jämfört med förra året på Lärarförbundets ranking.

– Vi har klättrat några pinnhål. Jag vill också lyfta fram placeringen för andelen barn i förskolan, det är glädjande. Ju tidigare barn deltar i pedagogisk verksamhet desto större chans att de når målen längre fram, säger hon.

Även om Mari Jonsson och skolchef Ulf Månsson anser att jämförelsen är en partsinlaga och bara ett sätt att se verkligheten på så tar de resultatet på allvar. De ska studera siffrorna närmare.

– Vi kan inte vara nöjda med de här resultaten. Det är en stor utmaning att öka måluppfyllelsen, säger Ulf Månsson.

– Vi vet att vi behöver satsa mer. Det långsiktiga arbetet vi gör tror jag kommer visa sig så småningom, förklarar Mari Jonsson.

En av delarna i det långsiktiga arbetet är lokalutredningen Framtidens skola, en annan är att man nu ska omfördela pengarna och sätta in insatser så tidigt som möjligt. Det ska satsas på grundskolan och på att tidigt försöka se vilka elever som behöver extra hjälp.

– Om man lyckas bra i grundskolan tenderar resultatet att hålla i sig, menar Ulf Månsson.

I det pågående budgetarbetet har barn- och bildningsnämnden fått 20 miljoner extra, men man vill ha ännu mer. Hur det blir står klart i december.

– Vi ska lägga resurserna tidigt. Det kan bli aktuellt med fler pedagoger i grundskolan, eller något annat, eller både pedagoger och andra hjälpmedel, säger Mari Jonsson.

– Det är därför det är så viktigt att ställa om kommunens ekonomi. I dag går 20 procent av gymnasieungdomarna på individuella programmet, det är alldeles för många och det är inte där resurserna borde ligga, säger Ulf Månsson.