Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler kungsörnar - tack vare vargen

Örnarna i vårt län växer sig allt starkare mycket tack vare vargen.
Färska rester av slaget vilt är nämligen eftertraktad lättillgänglig föda.
Till och med mer eftertraktad än köttet vid människans åtlar!

I snart 30 år har fågelklubbarna i Falun, Leksand och Hedemora kämpat för att rädda och återuppbygga örnstammen. Insatsen har gjort ovärderlig nytta och örnarna växt till sig med besked.

Men fågelklubbarna vill framhålla att de på senare år fått värdefull hjälp av vargen, som lämnar rester av slaget vilt åt örnarna. Det märks tydligt vid åtlarna, som ibland står tomma, fast antalet örnar inte minskar utan hellre blir fler.

- Vargen hjälper helt klart örnarna att klara vintern, säger Kalle Bergström i Falu Fågelklubb, som var med och startade utfordringen vintertid i början på 1980-talet. Och han får medhåll av Per Lindberg, som är ansvarig för örnhållningen i Leksands fågelklubb.

Men även om räddningsaktionen varit lyckad, och en nedtrappning påbörjats, vågar eldsjälarna här i länet inte släppa taget om örnarna än. Så utfodringen fortsätter även i vinter, och förhoppningen är att få tag i mer griskött än i fjol.

- Vi hade problem att få griskött från ett slakteri i fjol, men hoppas det ska gå bättre i år. Det är nämligen bättre att utfodra med, då det är fetare och inte fryser sig lika stenhårt som utlagt vilt, förklarar Per Lindberg.

Han framhåller att ett gott samarbete med jägarkår, polis, banverk och slakterier är nödvändigt för att kunna hålla utfodringsplatsen vid liv och förse örnarna med mat hela vintern. För vargarna klarar inte av att mata örnarna själva.

Men även om grisköttet är mest lättillgängligt för örnarna behövs allt kött fågelklubbarna kan komma över. Därför kommer Per Lindberg nu i höst att uppvakta jaktvårdskretsarna i området för att sprida information om verksamheten.

Trafikdödat vilt är ett värdefullt tillskott, och Per Lindberg vädjar till alla som har kött att erbjuda att höra av sig. De engagerade i utfodringen själva hämtar själva köttet och välkomnar tillskott från alla håll för att klara vintern.

Falu Fågelklubb har redan fått tillstånd, Leksands fågelklubb är på väg att få det och fler seriösa aktörer välkomnas av länsstyrelsen. Tillstånd krävs då det handlar om utfodring med animaliska biprodukter, och dess ska vara besiktade av veterinär.