Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler kommunanställda i Borlänge trots spartider

Trots att kommunen dragit åt svångremmen ökar antalet fast anställda.
Hittills i år med 93 stycken.
– Det här måste vi följa upp, säger Jan Bohman (S).

Kommunens ekonomiska resultat är allt annat än bra. Visserligen ser driftunderskottet i år ut att "bara" bli 92 miljoner jämfört med tidigare befarade 100 miljoner. Men det är ändå en lång väg till ekonomisk balans.

Trots detta har antalet fast anställda ökat under året, med 93 personer, till 3 971.

Bakgrunden till detta ska nu analyseras närmare:

– Vi tittar på vad det kan bero på. Det kan vara så att det hänger ihop med att vi jobbar för att minska vikarieanvändandet, säger Jan Bohman, ordförande i kommunstyrelsen.

Bildningssektorn har 31 fler anställda än i december 2011, sociala sektorn har 44 fler och verksamhetsstöd har tolv fler. Bland annat har en del helt nya tjänster inrättats. Det är dock inte hela förklaringen.

Bohman konstaterar att direktiv om att minska arbetad övertid haft effekt, de kostnaderna minskar.

Av de 3 971 kommunanställda är 3 281 kvinnor och 690 män.

Ulla Olsson (M) konstaterar att det tagits beslut om stor återhållsamhet:

– I en del fall har nya typer av tjänster inrättats. Är det rimligt när verksamheten visar så stora underskott? Hela det här året har ekonomin diskuterats i olika fora men resultatet uteblir, menar Ulla Olsson.