Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler invånare en förhoppning i Älvdalen

Regeringens beslut om tillfälliga uppehållstillstånd kan påverka Älvdalen positivt, det genom att ett av syftena är att asylboenden ska kunna tömmas lite snabbare.
– Det kan innebära att det blir en snabbare fördelning av de som fått uppehållstillstånd till olika kommuner och vi på så vis kan få lite nya invånare, säger kommunchef Stefan Linde i Älvdalen.

Både Stefan Linde och integrationschef Mathias Jones har svårt att redan nu se på vilket vis den ändrade hanteringen av flyktingar och införandet av tillfälliga uppehållstillstånd ska koma att påverka kommunen.

– Hur beslutet ska påverka oss är lite för tidigt att säga. Vi har knappt hunnit reflektera över det, säger Mathias Jones.

Stefan Linde poängterar att definitionen på en flykting är densamma, men att det nu kan bli aktuellt med tillfälliga uppehållstillstånd istället för permanenta.

– Kommunens ansvar kvarstår dock när det gäller skola. Får en flykting bara ett beslut så kan de börja söka jobba och på så vis kommer det att påverkas arbetsförmedlingen. I Älvdalens kommun finns det tomma bostäder och hittar de lämpliga jobb så blir kommunen vinnare, säger Stefan Linde.

– Vi kommer inte att ändra något i vårt arbete utan kör vidare med vårt tänk att integrera nya medborgare och förhoppningsvis kunna få nya älvdalsbor, säger Mathias Jones.