Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler fuskare på högskolan

Närmare 800 studenter blev avstängda eller varnade förra året på grund av fusk på högskolor och universitet, visar Högskoleverkets (HSV) sammanställning av disciplinärenden.

Det är en ökning med fem procent jämfört med 2010.

Plagiering är det överlägset vanligaste sättet att fuska – och det har ökat dramatiskt under de senaste tio åren, uppger verksjuristen Pontus Kyrk i HSV:s pressmeddelande.

Flest disciplinärenden hade Blekinge tekniska högskola, minst hade Göteborgs universitet.

Av de upptäckta fuskande studenterna stängdes 639 av och 151 fick en varning. Jämfört med 2010 har antalet avstängningar ökat med åtta procent, medan varningarna minskat något.

Antalet studenter som avslöjats med att fuska har ökat med 522 procent från 2001 till 2011, eller från 127 till 790. Men eftersom antalet studenter vid högskolorna också ökat under samma tid, blir jämförelsen inte helt rättvis.

Antalet plagierade arbeten har mer än tiofaldigats sedan 2001. En del av den kraftiga ökningen kan enligt Högskoleverket förklaras med en större medvetenhet hos högskolorna och nya strategier, som textmatchningsverktyg, för att upptäcka plagieringsfusk. (TT)