Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler förskollärare blir sjuka av jobbet

Många förskollärare mår dåligt och sjukskrivningarna ökar på grund av stress.
– Vi får nya uppgifter hela tiden, ofta hinner vi inte med arbetet med barnen, säger förskolläraren Catarina Gehlin.

Hon är skyddsombud och arbetar fackligt för Lärarförbundet 60 procent av tiden. Hon kan vittna om en tuff vardag för pedagogerna på förskolorna. Arbetsbelastningen ökar när nya uppgifter som läggs på: skriva fakturor, rapportera in tid, beställa grejor...

– Förskollärare har fått ett ökat ansvar för utvecklingssamtal och planering också, och det är bra, men vi hinner inte med. Många sitter hemma och jobbar, men i min fackliga roll känner jag att nu är det dags att säga stopp, och det uppmanar jag andra att göra också. Den som tar med sig arbetet hem binder ris åt egen rygg, säger Catarina Gehlin.

Hon har jobbat sedan den "gamla goda tiden" för drygt 20 år sedan då det fanns fyra heltider på 14 barn. Förra året var nyckeltalet i Falun uppe på 6,2, alltså drygt sex barn per pedagog. I höstas låg nyckeltalet på 6.

Förutom stora barngrupper har alltså personalen fått många nya arbetsuppgifter.

– Det har eskalerat de senaste åren. Jag som skyddsombud märker hur det bubblar ute på förskolorna, många mår dåligt när de känner att de inte räcker till för barnen, och sjukskrivningarna ökar, säger Catarina Gehlin.

Många föräldrar är oroliga, men alla lovordar pedagogerna. Varför verkar många förskollärare ta kritiken mot förskolan så personligt. Resursbristen är ju inte deras fel?

– Jo, det stämmer att många tar det personligt, det blir nog så när man jobbar så nära barnen och hela familjen, man vill ge det lilla barnet så mycket som möjligt och hinner inte med, och en del barn rinner mellan fingrarna...

– Förskolan ska enligt läroplanen vara trygg och lärorik, när den inte är det så påverkar det också hur barnen klarar sig senare, det blir som en röd tråd genom hela skolgången och resten av livet, säger Catarina Gehlin.