Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler företagare ger tyngd åt krav

Sänkta arbetsgivaravgifter, infrastruktursatsningar och tydligare regler för ROT-avdrag.
Det är tre stora frågor som Tommy Larsson, ordförande i Företagarna i Gagnef, tagit upp med regeringsföreträdare.
– Jag vill visa att de här frågorna är viktiga även utifrån ett lokalt perspektiv, att bra rikspolitik kan ge även små landsbygdsföretag förutsättningar att växa och utvecklas, förklarar han.

Mockfjärdsfönsters vd Tommy Larsson är sedan en tid ordförande i den lokala företagarföreningen i Gagnef.

– Företaget är från bygden, vi känner vårt kulturarv och vi bor här och i omgivningarna. Det har gått och går bra för oss och vi vill gärna ge något tillbaka. För vår del är det viktigt att det också går bra för bygden, kommunen och regionen, förklarar han.

Han tycker att den lokala företagarföreningen har ett bra samarbete med kommunen och politikerna, inte minst genom de regelbundna frukostträffarna, och han konstaterar att föreningen får allt fler medlemmar.

– Att fler sluter upp bakom vårt arbete ger oss mer kraft när vi arbetar för att förbättra för företagarna i Gagnef. Det ger också tyngd när vi kräver ett större engagemang av politikerna och hela kommunfullmäktige, säger han.

Men Tommy Larsson verkar också på ett annat plan.

Vid ett möte med socialminister Göran Hägglund (KD) har han framfört önskemål om en träff med finansmarknadsminister Mats Odell (KD) och näringsminister Annie Lööf (C) för att ur ett kommunperspektiv belysa värdet av snabba förändringar på några viktiga områden.

– Jag vill konkret visa vilken påverkan arbetsgivaravgifterna har för de 70 procent av företagen som har färre än 20 anställda. Med lägre avgifter skulle väldigt många av dem våga och ha råd att anställa åtminstone en person ytterligare. Och mängden småföretag gör att effekten skulle bli stor, förklarar Tommy Larsson, som här hänvisar till en studie från Företagarna centralt om att sänkta arbetsgivaravgifter kan ge upp till 78 000 nya jobb i Sverige.

Han stödjer också Region Dalarnas krav på bättre infrastrukturför att Dalarnas starka exportindustri ska kunna nyttja järnvägen mer och på ett effektivare sätt.

– Problemet med att bantiderna i Mälardalen inte räcker till är ett problem när produkter från Dalarna ska slussas ut via järnväg.

Dessutom vill han se tydligare regler för ROT-avdragen.

– ROT-avdraget är bra och det har bidragit till ökad sysselsättning och till att mycket svartarbete försvunnit. Men regelverket måste bli tydligare så att kunder, företag och inte minst Skatteverket vet vad som gäller. Jag skulle vilja se riktlinjer för timtiden när det gäller olika arbeten och normer för fördelningen av kostnader för arbete och material, förklarar han.