Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler fjällsträckor 2016

Nu är det officiellt - orienteringstävlingen O-ringen kommer tillbaka till Sälenfjällen 2016. Siktet är inställt på ett tidernas deltagarrekord med över 25 000 orienterare. Och O-ringenchefen Mark Baljeu utlovar en "överdos" av fjälletapper under veckan.

– Efter O-ringen 2008 var det många deltagare som tyckte att det skulle ha varit flera etapper på kalfjället. Då var det bara en uppe på Hundfjället. 2016 blir det en rejäl dos med fjällterräng, fyra fjälletapper, säger Baljeu.
Målet är att sätta ett nytt deltagarrekord för O-ringen. Faluns rekord från 1985 - 25 021 deltagare, ska förhoppningsvis kunna överträffas.
– Förutsättningarna kan inte vara bättre med ökande intresse för motion och friskvård. 2016 finns kanske en ny flygplats i Sälen så att det också går att komma hit med charterflyg från kontinenten, säger Ingemar Kyhlberg, i Malung-Sälen kommun och O-ringenstyrelsen 2016.
Arrangörerna räknar med att ha en hel del gratis och klart från allt jobb som gjordes 2008, bland annat finns kartor och teknik.
Till detta kommer den väl utbyggda infrastrukturen i Sälenfjällen och det unika att orienterarna, som annars är vana vid camping, kan bo i fina fjällstugor.
Stugbokningen kommer att ske i större utsträckning genom befintliga bokningsorganisationer i Sälen. Bokningen för O-ringen öppnar hösten 2014, och då först för föreningarna.
Det kommer att krävas cirka 1 000 funktionärer för att genomföra jättearrangemanget.
Uppgörelser med berörda markägare är i stort sett klara redan.
Tävlingen 2016 kommer att ha två tävlingscentraler. De tre första etapperna, söndag-tisdag, har tävlingscentrum vid Högfjällshotellet.
Onsdag blir en fridag och sedan avslutas tävlingsveckan med två etapper torsdag-fredag vid Lindvallen.
Den ena i skogslandet nedanför fjället, och avslutningen med start uppe på fjället slalombackarna, dit löparna tar sig med liftar.
2008 lockade O-ringen i Sälen 24 375 deltagare. Man räknar med att drygt 40 000 personer besökte Sälen.
Arrangemanget genererade då om omsättning på cirka 160 miljoner i området. Därav beräknades 68 miljoner kronor vara "exportinkomster" från utländska deltagare.
– Inom turistnäringen är vi mycket glada för att O-ringen kommer hit igen. Det är viktigt för att fortsätta utveckla barmarkssäsongen. Och den här gången blir det lättare för alla, då de flesta numera har öppet året runt och inte behöver öppna för bara en vecka, säger Thommy Backner i destination Sälen.
– O-ringen 2016 blir ett bra stöd fyra år framåt, för att fortsätta bygga ett levande Sälen året runt, säger Skistars nye destinationschef i Sälen Jonas Bauer.
Kommunen ser också positivt på en ny sväng med O-ringen. Redan i våras anslog kommunfullmäktige två miljoner kronor i "smörjmedel" för att O-ringen 2016 i Sälen skulle kunna bli verklighet.
Bakom ansökan om O-ringen i Sälen står Dalarnas orienteringsförbund och ett tiotal dalaklubbar.